Najnovije

ISTRAŽIVANJA CEDEMA POKAZALA: Srbi i Crnogorci su isto! Ne pokazuju distancu jedni prema drugima (VIDEO)

Najveći stepen etničkog distanciranja Crnogorci iskazuju prema Romima, nešto manje prema Albancima, još niže prema Hrvatima, a gotovo da nimalo ne iskazuju distancu prema Srbima, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Miloš Bešić (Foto: Jutjub)

Direktorka CEDEM-a, Milena Bešić, istakla je da je, imajući u vidu proces tranzicije društva i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji kao i činjenicu da poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i zaštita prava nacionalnih manjina predstavlja jedan od najvažnijih faktora bezbednosti i demokratskog razvoja svake države, „neophodno zalaganje nadležnih institucija, nevladinih organizacija, medija i svih građana za ostvarivanje stabilnog međunacionalnog suživota i etničkog mira, kao i promovisanje vrednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, jednakost, ljudska prava i prava manjina“.

Ona je rekla da je istraživanje „Međuetnički odnosi i etnička distanca u Crnoj Gori“ sprovedeno u maju ove godine na uzorku od 909 ispitanika iz 17 opština u Crnoj Gori.

Ona je kazala da je procena građana Crne Gore da su danas prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u nešto manjoj meri ostvarena nego što je to bio slučaj 2018. godine.

“Interesantno je da Bošnjaci i Muslimani najpozitivnije ocenjuju ostvarivanje svih prava, više čak u odnosu i na Crnogorce. Vrednosti za Srbe su značajno niže od onih koje merimo kod Crnogoraca, a kada je reč o Romima, posebno negativno su pripadnici ove etničke zajednice ocenili pravo na političko organizovanje i pravo na borbu protiv etničke diskriminacije“, rekla je Bešić.

Prema njenim rečima, podaci ukazuju da oni koji se izjašnjavaju kao Srbi i Albanci u najvećoj meri smatraju da prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica nisu ostvarena.

„Sa nevelikom razlikom slede i pripadnici romske zajednice, a interesantno je, kao što smo napomenuli da Bošnjaci i naročito Muslimani procenjuju da su manjinska prava ostvarena u većoj meri nego što to procenjuju Crnogorci“, kazala je Bešić.

Metodolog CEDEM-a, Miloš Bešić, prezentirajući rezultate poslednjeg istraživanja naveo je:

“Podaci ukazuju da se Crnogorci u veoma maloj meri distanciraju u odnosu na Srbe, tačnije, Crnogorci gotovo da nimalo ne iskazuju distancu prema Srbima. Ukoliko se pogleda tabela ukupnog međuetničkog distanciranja, može se videti da je najosetljiviji ajtem „da ima rukovodeći položaj u mojoj državi“, što će reći da najvećim delom i ova minimalna distanca koju iskazuju Crnogorci prema Srbima, u suštini, nije etnička već je politička“, rekao je Bešić.

On je naveo da najveći stepen distanciranja Crnogorci iskazuju prema Romima, značajno niže prema Albancima, te još niže prema Hrvatima.

“Pripadnici ove etničke grupacije iskazuju najniži nivo distanciranja (osim kada je reč prema Srbima) u odnosu na Bošnjake odnosno Muslimane“, dodao je Bešić.

On je kazao da jednako, kao što su izmerili da gotovo da nema distance koju iskazuju Crnogorci prema Srbima, važi i obrnuto, tj. Srbi gotovo da nemaju distancu prema Crnogorcima.

„Opet, kao i u prethodnom slučaju, najosetljiviji ajtem je „da ima rukovodeći položaj u mojoj državi“. Drugim rečima, i distanca koju iskazuju Srbi prema Crnogorcima, u najvećoj je meri politička, a ne etnička. Međutim, Srbi iskazuju, komparativno, značajno viši nivo distanciranja u odnosu na pripadnike ostalih etničkih grupacija u poređenju sa Crnogorcima“, rekao je Bešić.

On je kazao da najveći stepen distanciranja oni koji se etnički izjašnjavaju kao Srbi iskazuju prema Albancima, a zatim prema Romima.

Pročitajte OVDE kakav skandal trese BiH.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA