Najnovije

NEBO SE OTVORILO, STADION JE EKSLODIRAO! Crveno-beli prave čuda! Zvezdaši hoće reprizu 1991. godine!

Crvena zvezda započinje evropsku odiseju protiv ekipe Bajerna iz Minhena. Utakmica je zakazana za danas, 18. septembara, na "Alijanc areni“ (21.00, RTS 1)

Ispraćaj igrača u Minhen (Foto: Jutjub)

- Protiv šampiona Nemačke, Bajerna iz Minhena, pet puta u prošlosti su crveno-beli vojevali bitke na fudbalskom terenu. Svim zvezdašima je u srcu utakmica u Beogradu koja važi za jednu od najuzbudljivjih okršaja na Marakani. Siniša Mihajlović je iz slobodnog udarca doveo u prednost crveno-bele od 1:0, da bi Bavarci preokrenuli rezultat na 1:2. Međutim, u poslednjem minutu meča naš tim je autogolom Aumana došao do rezultata 2:2 i time se plasirao u finale najelitnijeg evropskog takmičenja - prisećaju se crveno-beli.

Prvi meč u Minhenu završen je pobedom Zvezde od 2:1 u kojem su strelci bili Pančev i Savićević. Domaćin predvođen zvezdama nemačke reprezentacije, a na drugoj strani momci koji su mesec i po dana kasnije ušli u istoriju. Ostaće upamćeno da je Bajern još i dobro prošao jer su Savićević, Mihajlović, Binić i Pančev imali sjajne prilike da ubedljivije savladaju protivnika.

U sezoni 1979/80 po prvi put u istoriji odmerili je Zvezda snage sa Bajernom u okviru osmine finala Kupa UEFA. Crvena zvezda je poražena u prvoj utakmici u Minhenu rezultatom 2:0 tako da je pobeda u Beogradu od 3:2 koju su izborili Savić, Petrović i Repčić bila nedovoljna da Zvezda prođe u sledeću fazu takmičenja.

Poslednji put kada su igrali sa Bajernom bio je meč u Kupu UEFA 2007. godine kada je Zvezda poražena u Beogradu od 3:2 u kojem su golove postigli Ognjen Koroman i Nenad Milijaš. Crveno-beli su nesrećno poraženi u poslednjem minutu, iako su bili blizu pobede sve do 86. minuta.

Nema sumnje da se svaki zvezdaš raduje novom duelu protiv nemačkog šampiona, koji će biti šesti po redu u istoriji. Ekipa Vladana Milojevića dobila je savete od legendi kluba koji su već odigrali utakmice protiv Bajerna.

- Igra Crvene zvezde izgleda defanzivno, ali to je prividno, oni izuzetno taktički igraju i koriste svaku šansu na najbolji mogući način. Zato je Zvezda dospela do Lige šampiona. Verujem da neće razočarati i ovog puta - poručio je Mile Jovin, član generacije koja je igrala prvi duel protiv Bajerna 1979. godine.

Veliki optimista je Slobodan Marović, šampion Evrope i sveta iz 1991. godine, pred novi okršaj sa Bajernom.

- Savet današnjoj generaciji Zvezde je da kod Nemaca nikada nema odustajanja, igraju do kraja, do poslednjeg zvižduka i toga moraju biti svesni. Ali treba ući hrabro u meč pa ni iznenađenje nije nemoguće. Ovi momci su pokazali da su sposobni za tako nešto - rekao je Marović.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde, a sada član stručnog štaba Nenad Milijaš, veruje u pozitivan ishod meča u Minhenu.

- Bajern je apsolutni favorit, ali verujem da sve ono što su učinile prethodne generacije može da motiviše i ovu. Lično imaću veliki motiv da pokušam da ih iznenadim i kao trener u stručnom štabu, a naši igrači treba hrabro da izađu na teren i pokažu da nisu slučajno drugu godinu zaredom u Ligi šampiona - istakao je nekadašnji kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš.

Marko Gobeljić ocu posvetio emotivno pismo pred meč sa Bajernom! NJega možete pročitati OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA