Najnovije

USVOJEN NOVI ZAKON O KOMUNALNOJ POLICIJI: Ovo podseća na privatnu vojsku! Evo šta će sve moći da rade!

Koja ovlašćenja Komunalna policija ima na ulicama, polemika je koja se godinama vodila, a koja se ponovo zahuhtala, nakon usvajanja novog Zakona o Komunalnoj miliciji.

Komunalna policija (Foto: jutjub)

O nadležnostima se raspravlja još od 2010. godine, kada je ona prvi put i uvedena. Sada ima sličan naziv, ali i ovlašćenja, koja se ogledaju u pre svega, nadležnostima iz oblasti komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara.

Prema Zakonu o komunalnoj miliciji, njeni pripadnici imaju sledeća ovlašćenja:

Upozorenje
Usmeno naređenje
Provera identiteta
Dovođenje
Zaustavljanje i pregled lica, predmeta i vozila
Privremeno oduzimanje predmeta
Audio i video snimanje
Upotreba sredstva prinude
Prikupljanje obaveštenja
Druga ovlašćenja u skladu sa zakonom

Komunalni milicajac ima pravo da upozori lice koje svojim ponašanjem, delovanjem ili propuštenjem određene radnje može da naruši zakon, a upozorenje se može dati usmeno, pismeno ili putem sredstva javnog informisanja. Oni imaju pravo i na usmeno naređenje kojim se izdaje obavezno uputstvo i zabrane, a imaju pravo i na proveru identiteta, odnosno da zatraže isprave. Pre provere identiteta komunalni milicionar dužan je da upozna lice sa razlozima provere njegovog identiteta.

Pripadnici Komunalne milicije ovlašćeni su i za zaustavljanje vozila zatečenog u kršenju propisa iz njenog delokruga, kao i pregled vozila, lica i predmeta koji se u njemu nalaze. Oni imaju pravo i na privremeno oduzimanje predmeta koji je pribavljen, upotrebljen ili nastao kršenjem propisa iz delokruga Komunalne milicije, za šta je dužan da izda potvrdu o privremeno oduzetom predmetu. Komunalna milicija vrši audio i video snimanje javnog mesta, radi obavljanja komunalno-milicijskih poslova, korišćenjem opreme za video akustičke snimke i fotografisanje.

Fizička snaga, sredstva za vezivanje, raspršivač sa nadražujućim dejstvom i službena palica, sredstva su prinude koje komunalni milicajci imaju pravo da upotrebe samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad, radi savladavanja otpora, odnosno sprečavanja pokušaja bekstva.

Komunalni milicionar može prikupljati obaveštenja, podatke i informacije od lica za koje se osnovano pretpostavlja da raspolaže istim, u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca izdavanja prekršajnog naloga i za obavljanje drugih poslova Komunalne milicije, usmenim putem na mestu prekršaja ili naknadno, pisanim putem, u skladu sa zakonom.

Pored ovih, opštih, komunalnim milicajcima omogućen je i rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika Komunalne milicije.

Pripadnici ovog organa mogu da napišu i prekršajni nalog.

O kompletnom razvoju borbeno izviđačko patrolnom vozilu do njegove modernizacije pročitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA