Najnovije

OSULA IH KIŠA DRONOVA: Američkim zločinima nema kraja! Najgore od svega što su sve bili civili!

Najmanje 30 civilia je ubijeno, a 40 ranjeno u Avganistanu u udaru američkog drona, koji je bio usmeren na ciljeve ekstremističke "Islamske države", saopštili su zvaničnici.

Bespilotna letelica (Foto: jutjub)OSU

Stradali su civili koji su odmarali nakon celodnevnog prikupljanja pinjola u planinskom Vazir Tangi regionu u provinciji Nangahar na istoku zemlje.

"Radnici su zapalili vatru i sedeli zajedno kada ih je pogodio dron," kazao je Malik Rahat Gul iz plemenskog Saveta staraca u tom regionu.

Avganistansko ministarstvo odbrane i američki zvaničnici u Kabulu potvrdili su napad dronom, ali nisu saopštili detalje o stradanju civila.

"Američke snage izvele su napad dronom na ciljeve ‘Islamske države’ u Nangarharu. Obavešteni smo o navodima da su stradala lica koja nisu boric i zajedno sa lokalnim zvaničnicima radimo na utvrđivanju činjenica," izjavio je pukovnik Soni Ledžet, portparol američkih snaga u Avganistanu.

Oko 14 hiljada američkih vojnika je stacionirano u Avganistanu gde obučavaju i savetuju domaće snage bezbednosti, a učestvuju i u operacijama protiv "Islamske države" i talibanskog pokreta.

Hajdar Kan, vlasnik polja sa plodovima od bora, rekao je da je u njihovom branju učestvovalo 150 radnika.

Jedan od preživelih radnika je izjavio da su uglavnom spavali u pet šatora u blizini farme, kada se desio napad.

LJuti zbog ove akcije, pojedini stanovnici provincije Nangarhar su zahtevali izvinjenje i novčanu nadoknadu od američkih vlasti.

Nekoliko stotina civila je ubijeno u borbama širom Avganistana nakon što su propali mirovni pregovori SAD i talibana prošlog meseca. Čelnici ovog pokreta su upozorili američkog predsednika Donalda Trampa da će zažaliti zbog nagle odluke da prekine razgovore čiji je cilj bio da se okončaju oružani sukobi koji traju 18 godina.

Pročitajte OVDE kakvo moćno oružje ima Rusija.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA