Najnovije

IRSKO OSTRVO MISTERIOZNIJE OD ATLANTIDE: Pojavljuje se svake 7. godine, a navodno je nastanjeno ovim stvorenjima! (VIDEO)

Prema drevnoj irskoj legendi, Hju-Brasil je ostrvo skriveno u magli, koja se digne svakih sedam godina- i to samo na jedan dan pa ga je jedino tada moguće videti.

To misteriozno ostrvo se u kartama nalazi od 1325. do 1800-ih, a na većini karti ono je locirano oko 300 kilometara od obale Irske u Severnom Atlantiku. Priče o tom fantomskom ostrvu vekovima su kružile Europom, s pričama o "obećanoj zemlji svetaca" ili pak "raju gde živi napredna civilizacija".

Jedna od uočljivijih geografskih karakteristika ostrva je to što na kartama uvek izgleda kao krug s kanalom (ili rekom) koja na njemu teče od istoka prema zapadu.

Brojna imena misterizonog ostrva Hju-Brazil, još nazvan i Hju-Breasal, Hju-Brasil, Hju-Bresil i Brazir, a to ime potiče od Breasal, što znači visoki kralj sveta u keltskoj istoriji. Ostrvo je na kartu prvi stavio kartograf Anđelino Dulčert iz Đenove 1325. pod imenom Bracile., a kasnije se pojavio u Katalonskom Atlasu 1375., kao dva odvojena ostrva s istim imenom "Illa de brasil".

Godine 1436. pojavio se kao "Sola de Brasil" na venecijanskoj karti kartografa Andrea Bianco. Na njoj je pripojen jednoj od većih grupa ostrva u Atlantiku. Ponovno se pojavljuje 1595. Ortelius karti Europe i Europa Mercator karti, a povremeno je menjao lokacije na njima.

DŽon DŽej ml. je 1480. krenuo iz Bristola u Engleskoj s ciljem upoznavanja bajkovitog ostrva, ali nakon dva meseca koje je proveo na pučini vratio se praznih ruku i razočaran. Godine 1481. još su dva broda, Trojstvo i DŽordž, otišli iz Bristola na ekspediciju kako bi pronašli Hju-Brasil, takođe bez uspeha. Zanimljivo je da je 1497. godine španki diplomata Pedro de Ajala izvestio katoličke kraljeve Španije da je DŽon Kebot (prvi Evropljanin koji je posetio Severnu Ameriku posle Vikinga) "otkrio u prošlosti muškarce iz Bristola koji su pronašli Braziliju".

Podrazumevalo se da je neko iz jedne od Bristolovih ekspedicija uspeo da pronađe.Tamo tvrde da su upoznali mudrog starca koji im je dao zlato i srebro. Začudo, kapetan je rekao da je osrvo naseljeno velikim crnim zečevima i tajanstvenim čarobnjakom koji je sam živio u velikom kamenom dvorcu. Ekspediciju je vodio kapetan Aleksander DŽonson, koji je takođe tvrdio da je pronašao Hju-Brasil, potvrđujući Nisbetova otkrića.

U sledećim godinama Hju-Brasil se povukao u anonimnost. Kako su pokušaji da se ponovno pronađe pokazali neuspešnima, kartografi su ga počeli izostavljati na nautičkim kartama. Kada je poslednji put zabeležen na karti 1865. godine, jednostavno je zabeležen kao "Brazil rok". Poslednje dokumentovano viđenje Hju-Brasila imali su 1872. Robert Oflaerti i T.DŽ. Vestrop. Vestrop je tvrdio da je posetio ostrvo tri puta i bio je tako očaran da je doveo svoju porodicu da ga vidi.

U jednom poznatom susretu s NLO-om, poznatim kao incident u Rendlešemskoj šumi, navodno je neobičan brod sleteo ispred američke vojne baze u Britaniji. Narednik DŽim Peniston tvrdi da je dotakao tu letelicu i telepatski primio 16 stranica binarnog koda. Sutradan je zapisao kod i preveo ga decenijama kasnije.

Kod je navodio popis vrlo specifičnih koordinata Hju-Brasila i popis mesta na kojima su ga smestili kartografi. U poruci su također navedene koordinate nekoliko drugih drevnih lokacija širom sveta, kao što su piramide u Gizi i linije Naska. Na samom dnu poruke, koordinate Hj-Brasila ponovno su popisane zajedno s početnom godinom od 8100.

Dok je Atlantida možda najpoznatija izgubljena civilizacija, Hju-Brasil je bolje dokumentovan i ima više iskaza očevidaca. Legenda bi mogla biti priča koja se prenosila generacijama od kraja poslednjeg ledenog doba kada su nivoi mora bili niži. Na primer, takozvana banka porcupine, otkrivena 1862. godine, čini se da je u nekom trenutku bio ostrvo. Smešten oko 193 km zapadno od Irske, to je plićak koji je izložen izrazito niskoj plimi i gde se nalazi karta iz 1830. godine. Najviša tačka banke je oko 200 metara ispod nivoa mora i potopljena je zbog katastrofe ili porasta mora.

Ruski stručnjak prozreo stravičan plan! Više o tome OVDE.

Izvor: Express.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA