Najnovije

POČINJE SKUP NA BLEDU: Dačić na marginama foruma sa Palmerom! Evo šta će se sve dešavati!

Tradicionalni Bledski strateški forum, koji počinje danas na Bledu u Sloveniji, ove godine biće posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku, a Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

Dvodnevni skup pod nazivom "Izvori (ne)stabilnosti" ((Re)Sources of (in)Stability) okupiće ove godine veliki broj visokih zvaničnika iz EU, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i međunarodnih organizacija, ali će nesumnjiva zvezda skupa biti funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer, pre svega zbog činjenice da je upravo imenovan za specijalnog izvestioca Sjedinjenih Država za Balkan. 

Na Forumu učestvuje i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je jedan od govornika na panelu pod nazivom "Zapadni Balkan, evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost" ("Western Balkans - Europeisation, Democratisation, Shared Responsibility"). On će se na marginama foruma sastati sa Palmerom, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Međunarodnu konferenciju otvoriće premijer Slovenije Marjan Šarec, a kao uvodničar na svečanosti otvaranja najavljena je predsedavajuća Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinoza Garsija.

Programom je predviđeno da se zatim okupljenima obrate predsednik zemlje domaćina Borut Pahor i šef estonske države Kersti Kaljulaid.

"Resursi, njihova dostupnost i regionalna disperzija oblikuju strateške odnose u međunarodnoj zajednici. Efikasno upravljanje strateškim resursima održava stabilnost, smanjuje bezbednosne rizike i doprinosi poboljšanju životnog standarda, dok neravnomerna i nepravedna raspodela dovodi do nejednakosti i koncentracije resursa u centrima moći", ističe se u zvaničnoj agendi Foruma na Bledu. 

Među učesnicima Foruma najavljeni su ministar spoljnih poslova Španije i budući visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel, kao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu. 

O održivosti govoriće direktor Centra za održivi razvoj iz SAD DŽefri Saks, o stanju ljudskih prava izlagaće visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele-Jeria, a zbog aktuelne situacije u svetu veliku pažnju privućiće zasigurno panel posvećen klimatskim promenama na kojem će uvodničar biti ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

Dvodnevna konferecija završiće se panelom koji će okupiti šefove diplomatija regiona, koji će diskutovati, uz učesće Palmera, o evropeizaciji, demokratizaciji i odgovornosti Zapadnog Balkana. 

Pored glavnog konferencijskog programa biće održan i Strateški forum za mlade, pod nazivom "Mladi kao (budući) resurs", na kojem će mladi koji prisustvuju Forumu pokušati da dokažu da je mladost vredan resurs na više načina.

Ovogodišnji Strateški forum okupiće i poslovnu zajednicu na posebnom Biznis forumu, koji je posvećen pitanjima kako pobediti u okruženju stalnih promena, klimatsko-neutralne pametne ekonomije i međunarodnog turizma koji eksponencijalno raste.

Nad Srbima je izvršen zločinački poduhvat! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA