Najnovije

RUSKI ISTRAŽIVAČKI INSTITUT ZA NUKLEARNE PODMORNICE POD OPSADOM: Državni organi rade punom parom!

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je krivičnu prijavu za delo prevare tokom rada za Centralni istraživački institut „Elektropribor“, koji proizvodi navigacionu opremu za nuklearne podmornice. Šef kompanije rekao je da isporuka nekih naloga može biti ometana zbog istraga.

Ruska nuklearna podmornica (Foto: jutjub)

Odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj oblasti podnelo je krivičnu prijavu za prevaru posebno velikog obima (deo 4 člana 159 Krivičnog zakonika) tokom izgradnje objekta istraživačkog instituta “Elektropribor”.

Ruske vlasti istražuju slučaj korupcije kod proizvođača elektronike za nuklearne podmornice i svemirske letelice. Ovo prati odluku o pokretanju krivičnog postupka od 5. juna. Ruski internet portal RBC tvrdi da ima kopiju dokumenta, a njegovu istinitost potvrdio je anonimni izvor upoznat sa slučajem.  

Kao deo slučaja, pretresi su vršeni u zgradi istraživačkog instituta u Sankt Peterburgu i u stanu jednog od njegovih glavnih rukovodilaca tokom jula i avgusta. Šef kompanije “JiStroj” je uhapšen.

Prema dva anonimna izvora, glavni osumnjičeni u ovom slučaju je i glavni inženjer Istraživačkog instituta Elektropribora Vitalij Postnikov, koji je potpisao ugovor sa JiStrojem za građevinske radove. Građevinska kompanija JiStroj sklopila je u oktobru 2014. godine sa Istraživačkim institutom Elektropribor građevinske i instalacione radove za potrebe ogranka u Gatcini (Lenjingradska oblast). Prema izvoru RBC-a upoznatom sa spisom predmeta, ugovor je iznosio oko 89 miliona rubalja.

"Ugovor je bio dizajniran na sedam meseci, ali zbog različitih okolnosti, izgradnja je trajala dve godine i završena je u 2016. godini", rekao je. Ukupna cena izgradnje iznosila je 110 miliona rubalja, naveo je on. 5. juna 2019. zamenik šefa međuopštinskog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za posebno važne i osetljive objekte u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj oblasti, major Maksimov odlučio je da pokrene krivični postupak protiv neidentifikovane osobe iz reda lidera JiStroja.

Neidentifikovana osoba među menadžerima kompanije JiStroj, nakon što je dobila novac po naduvanim troškovima rada u odnosu na stvarni posao koji je obavljen u ukupnom iznosu od 5,4 miliona rubalja, ukrala ga i otuđila po sopstvenom nahođenju, čime je nanela štetu Ruskoj Federaciji koju predstavlja „Centralni istraživački institut Elektropribor“ u posebno velikom iznosu od ukupno 5.397.341 rublje. “, kažu u dokumentima iz krivičnog postupka.

Tri meseca nakon pokretanja krivičnog slučaja, generalni direktor Centralnog istraživačkog instituta, akademik Ruske akademije nauka Vladimir Pešekonov poslao je pisma tužiocu Sankt Peterburga Sergeju Litvinenku i šefu Glavne direkcije Ministarstva unutrašnjih poslova za Sankt Peterburg, generalu-majoru Olegu Antropovu.

Spomenuta pisma nisu objavljena, ali RBC tvrdi da ih ima u svom posedu.

U pismima Pešekonov je rekao da su 3. jula 2019. godine u prostorijama instituta osam sati „intenzivno vršene velike potrage“. Prema Pešekonovu, tokom pretresa nisu pronađeni kompromitirajući podaci ili dokumenti.

23. jula, Okružni sud u Sankt Peterburgu ispitao je pritužbu Centralnog istraživačkog instituta u vezi sa priznavanjem pretraga kao nelegalnim.

Prema Pešekonovu, šef istražnog tima, istražitelj Fadejev, objasnio je advokatima zabrinutosti u sudskom hodniku da se "neće smiriti dok nekoliko ljudi iz rukovodstva ne bude upućeno u zatvor, bez obzira na sve, jer je to njegov posao. "

Sličan incident, kako primećuje Pešekonov, dogodio se 16. avgusta - nakon što je obavljena inspekcija pogona koncerna u Gatcini.

Pešekonov kaže da su istražitelji i službenici, u prisustvu zaposlenih, navodno priznali da će uskoro poslati nekoliko zaposlenih u zatvor zbog navodnog dela „organizovanog zločinačkog društva“ u okviru državnog instituta.

RBC je zahtev poslao u pres-centru Ministarstva unutrašnjih poslova. Zvanični predstavnik Centralnog istraživačkog instituta "Elektribribor" potvrdio je za RBC da je protiv njegovog izvođača izvršen krivični postupak.

Pošto je generalni direktor kompanije Jurij Duranin u kućnom pritvoru i ne može da obavlja službene dužnosti, a svi zaposleni ugovorne kompanije su otpušteni, objekat izgrađen 2016. godine nije servisiran. To može uticati na sprovođenje državnog naloga odbrane ”, rekao je predstavnik.

Pešekonov je tvrdio da su u osnovi zaposleni u institutu "maltretirani".

„Zaposleni su umorni od stalnih poziva, zahteva da se obezbedi veliki broj dokumentacije, pretraga i ispitivanjaž“, piše Pešekonov. Prema njegovim rečima, "jedinstveni specijalisti" instituta "izražavaju želju da odustanu".

U pismima agencijama za sprovođenje zakona, šef Centralnog istraživačkog instituta „Elektribribor“ tvrdi da je od 2016. bio predmet stalnih inspekcija i krivičnih slučajeva.

Ovo nije prvi put da se protiv Elektropribora vodi istraga. U julu 2016. godine, viši istražitelj istražnog odeljenja međuopštinskog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova u posebno važnim i osetljivim objektima u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj oblasti pokrenuo je krivični postupak protiv Vitalija Postnikova, glavnog inženjera Centralne uprave Istraživački institut Elektropribor. 

Slučaj je odbačen u decembru 2016. zbog nedostatka krivičnog dela (nedovoljni dokazi da je počinjeno krivično delo).

Elektropribor je kompanija koja isporučuje navigacione sisteme za dizel i nuklearne podmornice, navigacione sisteme i sisteme za orijentaciju svemirskih letelica. Vodeći je institut u oblasti visoko precizne plovidbe, ima status državnog naučnog centra Rusije. To je deo ruske državne koncerne - Rostec. Prenos vlasništva je u toku od novembra 2016. godine i još uvek nije okončan.

Kako se Amerika sprema da militarizuje svemir, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA