Najnovije

SERGEJ UDARIO NA VESIĆA: PSG od Zavoda za zaštitu spomenika traži da povuče saglasnost na projekat žičare

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da povuče saglasnosti na projekat izgradnje žičare na Kalemegdanu, u skladu sa zahtevima svojih stručnjaka i time, kako se navodi, vrati odlučujući integritet u međunarodnoj sferi zaštite kulturnih dobara.

Sergej Trifunović (Foto: Jutjub)

PSG u saopštenju, takođe, poziva sve međunarodne i republičke institucije da se problemu u vezi sa tvrđavom Novo brdo, jednim od najznačajnijih srpskih srednjevekovnih gradova na Kosovu, posvete na stručan i brižan način, u skladu sa konvencijama o zaštiti kulturnih dobara i nadležnim zakonskim regulativama.

Time je PSG regovao na medijske natpise i video snimke rušenja dela zidova tvrđave Novo brdo.

„Ukoliko je uzrok tome nedavna rekonstrukcija tvrđave, nepredviđene probleme treba otkloniti sa punom pažnjom i profesionalnim nadzorom, a u skladu sa pravilima struke i ugovorenom garancijom radova“, navodi se u saopštenju stranke.

Ukazuje se i na to da tvrđava Novo Brdo i dalje trpi posledice nestručnog odnosa. „Upotreba teške mehanizacije za rušenje rekonstruisanih zidova je odraz preteranog, neumerenog i neprofesionalnog pristupa kulturnim dobrima a tišina nadležnih institucija pokazuje nespremnost i slabost da se stane u odbranu značaja ovog spomenika i struke u celini“, smatraju iz Pokreta slobodih građana.

PSG poziva Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da jasno iznese svoj stav u ovoj situaciji i traži ponovno uključivanje u donošenje odluka u vezi sa spomenicima na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte OVDE da li bi Beograd mogao da ostane bez pijaće vode.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA