Najnovije

NACIONALNA SLUŽBA NEMA AKCIONI PLAN ZA ZAPOŠLJAVANJE: Izrada još traje

Sredstva za programe i mere zapošljavanja biće, u najmanju ruku, onolika kolika su bila i prethodnih godina, uveren je profesor LJubodrag Savić. – Prošlogodišnji budžet za takve podsticaje iznosio je 3,7 milijardi dinara.

Potpis (Foto: Pixabay)

Krajem svake godine država kaže koliko je novca izdvojeno za realizaciju Nacionalnog akcionog plana kojim se utvrđuju godišnji programi i mere Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a među njima su različite obuke za nezaposlene, prekvalifikacije, javni radovi, subvencije za samozapošljavanje...

Ovog puta je ta informacija nekako izostala, o njoj se i ne priča previše, ali u NSZ-u ipak tvrde da je izrada plana za 2021. u finalnoj fazi, kao i da se mere aktivne politike zapošljavanja finansiraju ne samo iz državnog budžeta, već i iz sredstava doprinosa za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti, pokrajinskog i budžeta jedinica lokalnih samouprava, iz donacija, kredita...

Ipak, ovih dana stigla je i vest od ministra finansija da će u okviru trećeg paketa, vrednog oko 250 milijardi dinara, podršku države dobiti i nezaposleni. Pomoć će biti namenjena, kako je precizirao, onima koji su izgubili posao tokom pandemije virusa korona. Zvaničnog predloga oko modela najavljene pomoći još nema, a stručnjaci su uvereni da u budžetu ima i novca za realizaciju Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja.

LJubodrag Savić, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da će sredstava za programe i mere zapošljavanja biti, u najmanju ruku, onoliko koliko ih je bilo i prethodnih godina u budžetu.

– Najmanje što nezaposleni mogu da očekuju je budžet na nivou prošle godine. Ovo sada su, pre bih rekao, tehnički, nego suštinski problemi. Ubeđen sam da će biti plana, samo je pitanje da li će se tu uključiti i pomoć koja je već data – ona u iznosu od 100 evra i ove najavljene u dva iznosa od po 30 evra, koje će biti prosleđene na račune svih građana koji se budu prijavili – naglašava prof. Savić.

Dodaje, da država svakako neće prekinuti obavezu finansiranja planova za zapošljavanje onih koji su na birou rada, kao i da tamo već postoji novac koji podmiruje potrebe trenutno nezaposlenih, pa se državi zato očito i ne žuri u izradi ovogodišnjeg plana zapošljavanja.

U toku prošle godine u mere aktivne politike zapošljavanja predviđene Sporazumom o učinku NSZ bila su uključena 56.834 nezaposlena, od kojih su 30.703 bile žene.

Na raspolaganju NSZ-a našlo se 3,7 milijardi dinara koje su planirane za podsticaje i uključivanje najvećeg broja poslodavaca koji su imali mogućnost da zapošljavaju u 2020. Za realizaciju mera profesionalne rehabilitacije i podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom iz budžetskog fonda obezbeđeno je 550 miliona dinara, a i lokalne samouprave su iz svojih budžeta finansirale neke akcione planove.

Osim toga, Nacionalnim akcionim planom za prošlu godinu predviđene su i obuke za tržište rada, ali uzimajući u obzir nastalu situaciju izazvanu pandemijom, aktivnosti u vezi sa objavljivanjem javnog poziva za izbor izvođača obuka za nezaposlene su obustavljene.

– U ovom trenutku ne postoje adekvatni uslovi za realizaciju takvih obuka po standardnim metodama. Zato bi i bilo neracionalno pokretanje postupka za njihovu organizaciju, bez mogućnosti jasne projekcije okolnosti u kojima bi se realizovane – navode u NSZ.

Ko će biti proveravan po novom Zakonu o poreklu imovine, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA