Najnovije

NEK OČEKUJU ODGOVOR MOSKVE: Poljska bi da uplaši Rusiju sa nekoliko hiljada američkih vojnika?!

Deklaracija o vojnoj saradnji, koju su na marginama Generalne skupštine UN u NJujorku potpisali predsednici SAD i Poljske Donald Tramp i Andžej Duda, neće ostati bez odgovora Moskve, upozoravaju ruski eksperti.

Marinac (Foto: pixabay. com)

Prema rečima Dude, američke trupe u Poljskoj omogućiće da se izbegne rat. „Duboko verujem da je to najbolji put da se spreče novi vojni konflikti“, rekao je poljski predsednik. Jurij Zverev s Baltičkog federalnog univerziteta „Imanuel Kant“ smatra, međutim, da sporazum svakako neće doprineti bezbednosti.

„Svaka akcija izaziva reakciju, a potpuno je jasno da će povodom jačanja američkog vojnog prisustva u Poljskoj Rusija morati da preduzme uzvratne mere. Jasno je takođe da će mesta dislokacije tih trupa postati potencijalne mete“, upozorava Zverev.

On ističe da nije u pitanju samo povećanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj, već da potpisivanje ugovora između Vašingtona i Varšave ima i drugi podtekst.

„Poljska želi da bude ’miljenica‘ Sjedinjenih Država u istočnoj Evropi, a možda i u Evropi uopšte. A ovo je način da se učvrste poljsko-američke veze. Poljska istovremeno očekuje američke investicije, razvoj trgovine. Ali zasad je ovo u velikoj meri jednostrano. Amerika je zaključila nekoliko velikih vojnih ugovora vrednih milijarde dolara za kupovinu protivraketnih sistema ’Patriot‘, iskoristivši želju Poljaka da ojačaju vojnu saradnju. Radi se o sumi od preko pet milijardi dolara, ali su poljske kompanije koje su računale na proizvodnju delova, dobile samo mrvice“, konstatuje ruski stručnjak.

Predizborni potez poljskog predsednika

Jurij Borisjonok sa Moskovskog državnog fakulteta veruje da potpisivanje dokumenta ima veze i sa parlamentarnim izborima koji se u Poljskoj održavaju 13. oktobra, pa američka administracija, kako kaže, svojski pokušava da pomogne svom savezniku. 

„Međutim, ako pogledamo planove koje je Varšava objavila pre godinu dana, iz gore obećanja o jačanju američkog vojnog prisustva rodio se znatno manji miš, jer iako će sada povećanje kontingenta biti dosta ozbiljno, ipak to nije onaj ’fort Tramp‘ o kojem je Duda pričao prošle godine“, navodi Borisjonok. 

Kako ocenjuje, američka administracija igra dosta opreznu igru. Dok Varšava cilja poljske birače, američka administracija je, kaže on, postavila određena ograničenja.

Pritom je jasno da priče kako to nije upereno protiv Rusije predstavljaju loše zamaskiranu laž, napominje Borisjonok i dodaje da je zasad teško reći koliko nekoliko hiljada američkih vojnika koji će biti premešteni iz drugih američkih baza u Evropi, pre svega iz Nemačke, mogu da uplaše Rusiju i promene ravnotežu snaga na istoku Evrope, ali da nije pitanje koliko. 

Gde će biti smeštene američke trupe u Poljskoj

U deklaraciji koju je objavilo Ministarstvo odbrane Poljske, nakon što je potpisana, pored povećanja broja američkih vojnika u Poljskoj za hiljadu, navedeno je da su strane dogovorile lokacije na kojima će oni biti raspoređeni. Poznanj je određen kao mesto dislokacije štaba divizijske komande i grupe podrške kopnenih jedinica SAD. Dravsko-Pomorsk biće glavni štab školskog centra za borbenu primenu oružanih snaga Poljske i SAD. U mestu Vroclav-Strahovice biće štab transportne baze američkih oružanih snaga, a u Lasku štab eskadre američkih dronova. U Povizu je planirano da bude štab avijacione borbene brigade, bataljona logističke podrške i objekat snaga specijalne namene, a u Lublincu još jedan objekat snaga specijalne namene. Uz to, Poljska i SAD traže odgovarajuće mesto za dislokaciju tenkovske brigade borbene grupe.

Na pitanje koliko se jačanje vojne saradnje SAD i Poljske uklapa u strukturu NATO-a, a koliko u planove EU o zajedničkoj evropskoj vojsci, Jurij Zverev primećuje da to nikako nije povezano.

„Štaviše, to sve više izlazi van okvira NATO-a. Ovde je reč o bilateralnoj saradnji. Ona nije toliko veća nego dosad, jer se i do sada u Poljskoj po principu rotacije nalazilo 4.500 američkih vojnika, a njihov broj će sada biti veći za oko hiljadu. Ali tu nisu važne razmere, nego tendencija, a ona je dosta neprijatna. Zapravo, gde dođe još hiljadu, tamo u budućnosti može doći još više vojnika“, zaključuje Zverev.

Pročitajte OVDE  sve o novoj kurdskoj ofanzivi na turske snage u Siriji. Pogledajte video.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA