Najnovije

OVO OTVARA NOVU STRANICU U ODNOSIMA DVEJU ZEMALJA: SAD i Japan potpisali važan sporazum! Evo o čemu je reč!

Predsednik SAD Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe potpisali su parcijalan trgovinski sporazum, koji reguliše bilateralnu razmenu u poljoprivredi, industriji i digitalnom sektoru, uz zadržavanje američkih tarifa na japanske automobile na 2,5 odsto.

Šinzo Abe i Donald Tramp (Foto: Flickr)

Tim povodom danas su se oglasili japanski prozivođači automobila, pozivajući vladu da učini više na podršci auto-industriji, koja je glavna meta Trampovih kritika. Proizvođači automobila u zemlji "izlazećeg sunca" nadali su se ukidanju tarifa, ali je zvanični Tokio u pregovorima uspeo samo da isposluje da one ostanu na nivou od 2,5 odsto i da dobije obećanje Vašingtona da one neće biti povećane za sada.

Ovim sporazumom, prema oceni američke agencije, Japan je samo odložio pretnje Vašingtona auto-tarifama, ali ne rešava problem. Šanse da će Trampova administracija pristati da ih ukine smatraju se malim. Pregovori su počeli prošle godine nakon što je Tramp kritikovao ogroman američki trgovinski deficit sa Japanom i zapretio podizanjem carina i drugim merama.

Nekoliko sati nakon što su Tramp i Abe potpisili sporazum u NJujorku, gde učestvuju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, japanski ministar trgovine Išu Sugavara i visoki zvaničnici ministarstva pozvali su u Tokiju vodeće proizvođače automobila na sastanak kako bi zadobili njihovo razumevanje u vezi sa trgovinskim sporazumom.

Predsednik kompanije Tojota Motor, Akio Tojoda, pozvao je tom prilikom vladu da učini više za auto-industriju.

-Auto-industrija se već suočava sa izuzetno teškim izazovima usled jačanja japanskog jena, mogućih uticaja od predstojećeg povećanja poreza na promet i drugih nesigurnosti. Nadamo se da će japanska vlada imati razumevanja za ovu tešku situaciju i da će nam pružiti dodatnu podršku kako bi pomogla auto-industriji da jača svoju konkurentnost i da raste kao strateška industrija, rekao je Tojoda, koji je takođe predsednik Japanskoj udruženja proizvođača automobila.

Sugavara je izjavio da će sporazum pomoći da se osigura slobodna i fer trgovina između dve zemlje.

Evo šta je američki predsednik rekao o Srbima i dolasku u Srbiju! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA