Najnovije

RUSIJA ĆE NAORUŽATI IRAN SAMO TREBA DA ZATRAŽE: Čeka se odgovor Teherana i odmah počinje osveta Americi!

Rusija ne isključuje razgovor s Iranom o isporuci sredstava protivvazdušne odbrane i radio-elektronske opreme u tu zemlju, kao i o stvaranju integrisanog sistema sigurnosti Persijskog zaliva, izjavio je direktor Federalne službe vojno-tehničke saradnje Dmitrij Šugajev.

Ruski S-400 (Foto: mil. ru)

Šugajev je naglasio da Rusija deluje strogo u skladu sa međunarodnim propisima, navodeći da odbrambena saradnja na ofanzivnom naoružanju sa Teheranom ne može da bude započeta pre oktobra 2020. godine.

"Pre isteka sankcija Saveta bezbednosti UN-a, možemo razgovarati o saradnji na sledećim pitanjima: isporuka sredstava protivvazdušne odbrane, stvaranje integrisanog sistema nadzora, bezbednosti i odbrane za obalu Persijskog zaliva, isporuke radio-elektronske opreme, modernizacija protivvazdušne odbrane oprema koja je ranije isporučena Iranu, isporuke malog oružja i municije “, dodao je.

Iako je trenutni rusko-iranski sporazum o saradnji u oblasti odbrane koji postoji od 2001. godine, saradnja sa Teheranom ograničena je Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti i ruskim predsedničkim dekretom od 11. marta 2016. godine.

"Blumberg" je objavio ove godine da je Moskva odbila da proda Teheranu svoje sisteme protivvazdušne odbrane S-400 zbog pitanja sankcija.

Rusija je ovu odluku smatrala previše rizičnom, jer bi mogla eskalirati napetosti u regionu. Iransko ministarstvo spoljnih poslova je, međutim, odbacilo taj izveštaj rekavši da zemlja nema planove za kupovinu sistema protivvazdušne odbrane.

Šugajev je pak zabeležio da je Rusija spremna da isporuči Iranu sisteme protivvazdušne odbrane S-400, ali Teheran ih još uvek nije tražio.

Ukrajina menja svoju granicu u korist Rusije! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA