Najnovije

Da li je ovaj projekat razlog zbog koga našem najcitiranijem fizičaru neće da produže ugovor?

Naučno veće Instituta za fiziku u Beogradu odlučilo je da ne produži radni odnos akademiku Zoranu LJ. Petroviću, jednom od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike. Odlukom, koja je doneta pre nekoliko dana, iznenađen je i on, iznenađeni su i zaposleni u Institutu, a obrazloženje je još uvek nepoznanica.

Zoran LJ. Petrović (Foto: Jutjub)

Ipak, iz izjave koju je dao sam akademik Petrović, mogu se naslutiti neki od razloga, poput njegovog odnosa sa direktorom ove naučne institucije Aleksandrom Bogojevićem, ali i jedan, čini se, sporan naučni projekat - "Verokio".

- Direktor odbija svaku komunikaciju sa mnom već više od četiri godine. Više puta sam zahtevao razgovor sa njim, a poslednji sam zaveo još u aprilu i naravno, direktor još nije našao vreme za mene. To je sve posledica toga da sam mu bio protivkandidat na izboru za direktora, da imam veliki problem sa projektom "Verokio" i da sam se protivio promovisanju jednog saradnika u najviše zvanje - rekao je Petrović.

Kako je dodao, sada će morati da pronađe neko dugo mesto za svoja naučna istraživanja.

- Sada planiram prvo da proučim zakonske norme i da počnem da se pakujem. Ja sam eksperimentalni fizičar i sve što imam je u Institutu za fiziku, ali naćiću valjda neki način da nastavim naučni rad - kazao je Petrović za "Blic" pre dva dana.

Akademik inače ni danas ni juče nije bio dostupan da obrazloži detalje sukoba sa direktorom, kao ni to o kakvim se problemima radi kada je u pitanju projekat "Verokio".

Javio se direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević, koji tvrdi da nikakvih sukoba nema, i da je, što se tiče odluke Naučnog veća, "radi o uobičajenoj proceduri".

A ona je, kaže, definisana Zakonom o nauci i istraživanjima, preciznije Članom 100. ovog zakona, što u svojoj suštini podrazumeva "balansiranje doprinosa i iskustva starijih istraživača i davanje šanse mladima".

Upitan da li ovo znači da akademiku Petroviću prestaje radni odnos, Bogojević kaže da "kolega Petrović još nije u penziji, te mu i dalje traje radni odnos".

- Mišljenje Naučnog veća je prva i obavezna faza procedure produženja radnog odnosa (maksimalno do napunjenih 70 godina) koja je tek započeta i koja će se okončati za tri meseca, neposredno pre no što kolega Petrović napuni 65. godina života. Procedura svakako nije završena - rekao je on.

Direktor: Nema nikakvog sukoba

Upitan da li postoji sukob između njih dvojice, direktor Instituta navodi da je "Petrović izuzetan istraživač koji je dao veliki naučni doprinos Institutu za fiziku kao jednoj od vodećih naučnih institucija Srbije i šireg regiona".

- Nema nikakvog sukoba - rekao je on potvrđujući da je "kolega Petrović bio njegov protivkandidat na poslednjim izborima za direktora".

Petrović međutim govori drugačije, a kao jedan od razloga za moguć sukob navodi projekat "Verokio". Reč je, inače o projektu za koji se zalaže direktor Instituta za fiziku, a na koji akademik Petrović ne gleda blagonaklono.

Šta je "Verokio"?

Reč je o izgradnji kompleksa od oko 4.000 kvadrata koji bi, ako je suditi po najavama, trebalo da bude završen 2020. godine, i u kome će se u okviru sistema CERN-a izvoditi najsavremeniji eksperimenti u oblasti fizike i visoke tehnologije.

O ovom projektu pisali su mediji a kao njegov glavni promoter ističe se upravo Bogojević, koji je svojevremeno pojasnio da će projekat biti realizovan zajedno sa najvećim centrom za istraživanje elementarnih čestica - Evropskom organizacijom za nuklearna istraživana (CERN), Mrežom nacionalnih instituta Italije (INFN) i najvećim naučnim postrojenjem u Nemačkoj (DESY) i drugim partnerima, a sa naše strane će biti uključena i Petnica. U čitavu priču uključena je i država Srbija.

Ugovor o projektu "Verokio" potpisan je u novembru 2017. godine. Tačnije, "Verokio" je jedan od sedam projekata čije finansiranje je u avgustu 2017. godine predložio Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije. U inicijativi tog tela precizira se da bi "Verokio" država trebalo da izdvoji pet miliona evra iz kredita Evropske investicione banke, uzetog za potrebe nauke u Srbiji. Takođe se navodi da međunarodni partneri obezbeđuju još pet miliona evra, a Institut za fiziku dodatni milion i to kroz svoju imovinu.

Petrović: Koriste reputaciju CERN-a

O svemu ovome je za portal "Pištaljku" govorio upravo akademik Petrović, koji je rekao da se "reputacija CERN-a koristi kao adut za prodaju koncepta". Takođe, naveo je i da je Instutut do sada imao mnogo konkretnije projekte čije rezultate i iskustva je trebalo ovde iskoristiti.

- Postoji puno prostora u domenu medicine, poljoprivrede i energetike gde se mogao oformiti naučno-razvojni program. Tužno je da to nije bio predmet razmišljanja predlagača - kazao je on tada, istakavši da nikada zvanično nije dobio nikakvu informaciju o centru "Verokio", nikada nije pozvan niti je učestvovao u bilo kakvoj debati o ovoj projektu.

Bogojević: Projekat od prioritetnog značaja

Upitan da li je projekat "Verokio" jedan od razloga za sukob između njega i akademika Petrovića, direktor Instituta za fiziku kaže za "Blic" da je taj projekat "okarakterisan kao projekat jačanja Instituta za fiziku koji su podržali naši vodeći međunarodni partneri (CERN, INFN iz Italije i DESU iz Nemačke), a koje finansira Vlada Republike Srbije kao projekat od prioritetnog značaja".

- Naravno, on privlači i manji broj negativnih komentara, ali projekat se detaljno nadzire, kontroliše i sprovodi u potpunosti u skladu sa zakonom. Nema govora o ikakvim problemima. Prema sadašnjoj dinamici realizacije projektnih zadataka očekujemo da Verokio centar bude izgrađen i opremljen za dve godine. Reč je o instituciji koja će na ključni način povezati nauku, obrazovanje i inovacije i osnažiti međunarodnu saradnju. Verokio će otvoriti nove mogućnosti za mlade istraživače i na taj način će svakako osnažiti Institut za fiziku - smatra Bogojević.

Pročitajte OVDE  ko je to izignorisao Vučićev govor.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA