Najnovije

LOŠE VESTI ZA TRAMPA: Demokrate pokrenule opoziv američkog predsednika! Evo šta ga sve čeka!

Stvari su se pokrenule ove nedelje nakon što je Bela kuća objavila transkript telefonskog razgovora, a uzbunjivač podneo prijavu koja upućuje na to da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsednika da se umeša u predsedničke izbore 2020. godine tako da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsednika i kandidata demokrata DŽoa Bajdena.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Bela kuća je pritom pokušala da prikrije zapise problematičnog razgovora dvojice lidera. U američkoj istoriji samo su dvojica predsednika opozvana. CNN donosi mogući razvoj događaja u sledećih nekoliko meseci.

Istrage se nastavljaju

Demokrate u Predstavničkom domu provode višestrane istrage u šest različitih odbora, ali istraga o opozivu usredsrediće se na aferu s Ukrajinom. Adam Šif, predsedavajući Obaveštajnog odbora, koji vodi tu istragu, rekao je u petak CNN-u da će sledećih tnedelja biti mnogo posla uprkos planiranoj stanci u zasedanjima Kongresa te da očekuje pozive i razgovore sa svedocima ''što je brže moguće''.

Za istragu će biti ključan razgovor sa uzbunjivačem koji je podneo prijavu, kao i s potencijalnim svedocima iz Bele kuće, verovatno s Trampovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem, koji je predvodio akciju s Ukrajinom. Uzbunjivač je zatražio anonimnost pa će biti potrebno razraditi sigurnosne mere.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u početku je nagovestila kako želi da odbori koje vode demokrati završe svoje istražne radnje i podnesu kompletne dokaze o protivpravnom delovanju Odboru za pravosuđe. Taj je odbor tradicionalno zadužen za pokretanje formalnog opoziva.

Ključna glasanja u Predstavničkom domu

Kad dokumenti o opozivu budu spremni, biće vreme za prikupljanje ključnih glasova u Predstavničkom domu. Prvi je na redu Odbor za pravosuđe, koji mora odobriti sve članke opoziva pre nego što kompletan Predstavnički dom pristupi glasanju.

Prema poslednjem CNN-ovu proračunu, velika većina zastupnika demokrata podržava istragu o opozivu, no to ne znači da će i glasati za opoziv Trampa.

Dok se to bude događalo, analitičari će pratiti ko će iskočiti iz stranačke linije. Ranjive demokrate iz saveznih država s republikanskom većinom možda će ostati suzdržani ili glasati protiv. Nejasno je hoće li se iko od republikanaca pridružiti demokratima i glasati za smenu aktualnog predsednika.

Sve ukazuje na to da će demokratska većina u završnici izglasati Trampov opoziv i prepustiti slučaj Senatu.

Senat preuzima stvar

Opoziv je kvazipravni postupak. Članci o opozivu koje odobri Predstavnički dom, predstavljaju optužnicu protiv Trampa. Nakon što optužbe formalno budu prihvaćene, vreme je za suđenje. Predsednik Vrhovnog suda DŽon Roberts predsedavaće televizijskim suđenjem u Senatu, a svih 100 članova gornjeg doma Kongresa biće članovi porote. Za osudu je potrebno 67 glasova sa: ''kriv je''.

Vođa većine u Senatu Mič Mek Konel imaće ključnu ulogu u postavljanju pravila suđenja. Koliko dana će trajati? Koliko će svedoka biti pozvano? Republikanci kontrolišu Senat pa imaju moć da pišu pravila na način koji smatraju prikladnim.

Inostrana društva i organizacije za finansiranje političkih kampanja mogle bi potrošiti milione dolara na televizijske oglase vezane za suđenje. Liberalna društva mogla bi podstaknuti republikance da napuste stranačke smernice i da posebno ciljaju na senatore iz saveznih država bez jasne većine koji sledeće godine moraju ponovo na izbore.

Trampovi saveznici nadaju se da će iskoristiti situaciju i optužiti demokrate da guraju zemlju u postupak opoziva umesto da rade za dobrobit ljudi. Nijedan predsednik dosad nije opozvan glasanjem u Senatu.

Tramp iščekuje svoju sudbinu

Može se pretpostaviti da će Tramp biti glavni učesnik u postupku opoziva, čak i ako se ne pojavi na suđenju u Senatu ili odgovara na pitanja pod zakletvom. Priča o opozivu bila je prošlog meseca dominantna u javnosti pa je Tramp napisao desetine zajedljivih tvitova protiv demokrata u Predstavničkom domu i čak optužio Šefa za zločin bez ikakvih dokaza.

Takođe, prosledio je desetine postova podrške republikanaca kao i stranice iz Foks NJuza. Tramp i njegovi saveznici osudili su istragu o opozivu kao još jedan neutemeljeni ''lov na veštice''.

Trampova strategija u odnosima s javnošću mogla bi držati republikanske senatore pod kontrolom. Ali to takođe predstavlja rizik da njegove reči budu iskorištene protiv njega. Vodeće demokrate već su optužili Trampa za opstrukciju istrage i ''zastrašivanje svedoka'' nakon što je javno kritizirao zvaničnika Bele kuće koji je pomogao uzbunjivaču i aludirao na smrtnu kaznu.

Učinak na izbore 2020.

Dok je opoziv u središtu zbivanja, izbori za predsedničkog kandidata demokrata biće u drugom planu. Većinu pažnje zaokupiće ono što se događa na Kapitol Hilu. Ali ta će promena zasigurno biti samo privremena, bez obzira na sve, izbori za republikanskog i demokratskog predsedničkog kandidata u saveznoj državi Ajovi na rasporedu su u februar.

Ukrajinska afera odnosi se na Trampove navodne prestupe. Trampovi potezi odnosili su se na podsticanje Ukrajine da istraži Bajdena, što bi ocrnilo demokratskog kandidata. Još je rano, ali Tramp prilično zaostaje za Bajdenom u izbornim anketama u ključnim saveznim državama bez jasne većine.

Republikanci bi opoziv mogli preokrenuti u platformu za iznošenje Bajdenovih prestupa. Tramp i njegovi saveznici raširili su teoriju zavere o Bajdenu i njegovom sinu Hanteru Bajdenu oko njihovih akcija u Ukrajini. Bajdenovi demokratski protivkandidati su u nezgodnoj poziciji. Oni su ogorčeni što je Tramp pokušao naterati Ukrajinu da istražuje Bajdena, ali ne žele izazvati prevelik bes javnosti jer bi to moglo pomoći Bajdenu da osvoji demokratsku nominaciju.

Oni će nastaviti udarati po Bajdenu u političkim pitanjima, ali moraju izbeći pružanje kredibiliteta lažnim Trampovim napadima na Bajdena.

Zaharova u jednoj rečenici objasnila zašto su uzaludne zapadne sankcije Rusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA