Najnovije

SOFIJA RASPISALA TENDER: Srbija prodaje Bugarskoj vojne avione?

Kako navodi specijalizovani portal "TangoSix", ugovor koji je procenjen na oko 1,4 miliona dolara bez PDV-a, uključuje isporuku do četiri aviona, vazduhoplovnu opremu, kompletan set alata i opreme za zemaljsko opsluživanje aviona, kontrolno-mernu opremu, tehničku i operativnu dokumentaciju kao i obuku do četiri pilota instruktora i do 10 pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe.

Mig-29 (Foto: mil.ru)

Rok za podnošenje ponuda je 16. oktobar a ceo ugovor mora da se ispuni u roku od 24 meseca od njegovog potpisivanja.

Tehnički zahtevi za avion podrazumevaju da se može koristiti za početnu dnevnu i noćnu obuku kao i za obuku za instrumentalno letenje (IFR, mora biti u stanju da ispuni osnovne elemente složenog pilotiranja i da pripada kategoriji akrobatskog aviona koji zadovoljava EASA standarde CS-23 i FAR23 ili njihove ekvivalente.

Avion mora biti elisni, može biti sa uvlačećim ili neuvlačećim stajnim trapom, može biti izrađen od metala ili kompozitnih materijala, moda imati masu do 1500 kg, najveću maksimalnu brzinu ne manju od 230 km/h, da ima eksploataciono opterećenje od +6/-3 G, da bude opremljen sa tzv. "’staklenih kokpitom", da ima navigacione sisteme VOR/ILS/DME, transponder Mod S.

Interesantno je da je autor teksta na bugarskom portalu, u nabrajanju mogućih kandidata spomenuo i srpski školski avion Utva Lasta-95 koga, kako je naveo, koristi Ratno vazduhoplovstvo Srbije i Iraka i koji ispunjava zahteve. Prethodno je navedeno i da vazduhoplov ne mora biti proizveden u državi koja je članica NATO i EU, pa je stoga spisak potencijalnih učesnika na tenderu veoma širok.

Od drugih aviona koji se ne proizvode NATO ili EU državi spomenut je pakistanski MFI-17 Mushshak koji je vrlo popularan u islamskim zemljama a koji je zasnovan na švedskom avionu SAAB Supporter. Od drugih aviona čije karakteristike takođe odgovaraju zadatim zahtevima tu su italijanski Leonardo SF-260, češki Zlin Z-242 i nemački Grob G 120A, svi ovi avioni su popularno i široko upotrebljavano sredstvo za obuku. Zanimljivo da je teoretski moguće učešće i aviona FC-4 (M540-Aldo) koga je konstruisao bugarski vazduhoplovni inženjer Aleksandar Marinosjan.

Aeropres podseća da je ideja za nabavku lakih školsko-trenažnih aviona za RV Bugarske dostara stara i u vazduhoplovnim snagama postoji još od vremena kada je komandant RV-a bio general Konstantin Popov (period 2011-2014.).

Ovakvi avioni, koji imaju mnogo niže troškove korišćenja od PC-9M, namenjeni su za početni obuku, i prema podacima do kojih su došli u bugarskim vojno-vazduhoplovnim snagama, to će smanjiti troškove do 10 puta zbog male potrošnje goriva i potrošnog materijala kao i jednostavne i jeftine tehničke podrške.

Patrijarh progovorio o Milu Đukanoviću! Više o tome OVDE.

Izvor: tangosix.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA