Najnovije

DAČIĆ: Mi ćemo da izumremo čekajući na EU! Da vam se obratim i da sam živ, pošto me je udario grom noćas kada sam dolazio!

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je na Bledu da je za države Zapadnog Balkana članstvo u Uniji postala bajka i daleka budućnost, a da su nama potrebne bliska budućnost i iskrenost iz Brisela.

Ivica Dačić (Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova)

Dačić je, kao što je i započeo izlaganje na panelu „Zapadni Balkan - evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost” u okviru Strateškog foruma na Bledu, na šaljiv, ali i ozbiljan način, rekao da od nove Evropske komisije očekujemo da nas više ne laže i da nam lepo kažu „imala li ili nema ulaska u EU”.

„To šta će da bude za 30 godina to je kao kada vašoj deci obećavate kada porasteš dobićeš nešto. Nama na Zapadnom Balkanom ne može to više da se priča, jer smo porasli. Ne da smo porasli nego ćemo uskoro da odumremo čekajući na EU. Ovaj koji je u Turskoj započeo pregovore biće da je umro. Ja sam započeo pregovore u Srbiji, još sam živ”, dodao je.

On je podsetio da će u oktobru biti održan Evropski savet gde će Francuska verovatno tražiti, kako kaže, da se u odluke stavi da nema proširenja dok se ne okončaju reforme Unije.

„Otvoreno pitam šta nam sada EU može ponuditi. Na primer Severna Makedonija i Grčka su postigle dogovor, i šta će da dobiju. One su trenutno dobile zajedničko predsedavanje Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom. Čestitam vam na tome, to je velika stvar”, rekao je Dačić, a zatim upitao šta će Beograd i Priština dobiti ako postignu kompromi.

Ocenio je da je problem u tome što se EU samo bavi nama i poručio da bi moglo iz naslova panela da se izbaci Zapadni Balkan, te upitao šta danas u EU znači ideja evropeizacije, šta znače demokratizacija, šta podela odgovornosti i jesu li članice EU ideali demokratija i evropskih vrednosti.

„Verujem da odgovor svi znate, samo nećete da kažete”, dodao je.

Primetio je i da je pitanje izvesnosti opstanka EU na najnižem nivou.

„To se vama sada možda čini nemogućim, ali svaka evropska ideja je u prošlosti završavala nekim velikim ratom, uključujući i društvo naroda pre Drugog svetskog rata”, podsetio je šef srpske diplomatije.

Naveo je da danas imamo otvorene izjave vodećih zemalja EU da nema govora o proširenju.

„Imamo otvorene izjave vodećih zemalja EU”, kazao je Dačić dodajući da u svakom slučaju treba da imamo čiste odnose i račune.

Izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer rekao je da su očekivanja SAD od evropskih partnera da osiguraju brzu tranziciju od Federike Mogerini ka Žozepu Borelu i da više ne prođe šest meseci razgovora o značaju dijaloga Beograda i Prištine, već da se što pre dođe do pregovora.

„Svi, a tako, SAD, EU i Beograd i Priština žele da budu spremne da preuzmu odgovornost. Nema više vremena za gubljenje”, poručio je Palmer.

Šef severnomakedonske diplomatije Nikola Dimitrov poručio je novoj Evropskoj komisiji da bi trebalo da se fokusira na rezultat i ne da ne propusti šanse za uspeh kroz proširenje.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da želi da buduća Komisija ostvari prodor narednih godina po pitanju procesa proširenja, te da bi voleo da BiH dobije veću podršku Brisela.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da očekuje od nove Evropkse komisije iskren pristup procesu proširenja, dodajući da je to dvosmerni proces.

„Želimo da EU završi svoj posao i konačno 'zaposedne' Zapadni Balkan”, naglasio je on.

Majlinda Bregu izrazila je nadu da se pitanje proširenja neće razmatrati svaki put kada nova Evropska komisija stupa na dužnost.

Kako je Dačić „ukrao šou” Palmeru na Bledskom forumu

Imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan pokazatelj je da SAD žele da budu jasnije prisutne u ovom regionu i sigurno je da će Metju Palmer, koji je imenovan na tu funkciju, imati dosta posla, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je danas na Bledskom forumu „ukrao šou” Metjuu Palmeru, inače najvećoj zvezdi na skupu.

Dačić se, naime, na početku ministarskog panela o Zapadnom Balkanu, uz osmeh, učesnicima obratio rečima:

„Pre svega, da vam se obratim da sam živ, pošto me je udario grom noćas kada sam dolazio”.

To je izazvalo smeh u sali, a Dačić je nastavio u istom tonu, rekavši da se trenutno utvrđuje da li je grom slovenački ili hrvatski.

„Slovenci kažu da nema šanse da je slovenački”, dodao je.

Zatim je na pitanje moderatora šta očekuje od Palmera, rekao da američkog zvaničnika poznaje godinama i da od njega ne očekuje ništa, ali da očekuje mnogo od njegove supruge, koja je iz našeg regiona, prenosi Tanjug.

„A, u našem regionu se kaže - odakle ti je žena, odatle si i ti”, pojasnio je.

On je zatim istakao da je imenovanje specijalnog izaslanika pokazatelj da SAD žele da budu jasnije prisutne u regionu i da je sigurno da će Palmer imati dosta posla i da mu neće biti lako.

„Ali, nije ni nama lako sa njima”, ponovo se našalio šef srpske diplomatije, praćen smehom u sali i nastavio: „Pozdravljam ga i želim mu puno uspeha”, iako je Palmer sedeo samo nekoliko metara dalje od njega i to pored kosovskog ministra spoljnih poslova u ostavci Bedžeta Pacolija.

Dačić je rekao da bi njegov mandat trebalo da bude dok Srbija ne uđe u EU, zbog važnosti te teme, što je, kaže - negde između „pet i ne znam koliko godina”.

„Tako da Palmerov mandat treba da bude dok se ne reši pitanje Beograda i Prištine”, dodao je Dačić u svom stilu.

On je naveo i da je pre panela na bilateralnom sastanku sa Palmerom analizirao situaciju u regionu, podsetivši da slede izbori na Kosovu, tranzicija u EU od Mogerini do Borela, zatim izbori u Srbiji…

„Tako da očekujemo da se za taj dijalog stvore uslovi posle formiranja vlade u Prištini i povlačenja taksi. A, to umnogome zavisi i kako će se postaviti visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i kako će moderirati razgovore”, rekao je Dačić.

On je poručio da je Srbija spremna da brzo dejstvuje i da bude konstruktivna.

Dačić je rekao i da Srbija podržava viznu liberalizaciju za Kosovo i otvaranje pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je, dodao je, već više puta i rekao.

Istakao je da je potrebno više solidarnosti svima nama na Zapadnom Balkanu.

„I vi ste se u ovolikom broju skupili misleći da ćemo mi da se svađamo. A, mi to često volimo da radimo i da dogovaramo jedni druge kod Evropljana. Ja sam rekao i u Helsinkiju - kakvi god da smo, mi smo braća. Siguran sam da mi je svako od njih koji sedi ovde draži nego neko iz Finske, Litvanije… A, vama? Da li smo vama draži mi ili neko drugi?”, rekao je Dačić obraćajući se publici.

Na temu „tesnih veza naroda u regionu” naveo je i da je sinoć kada se video sa gradonačelnikom LJubljane čuo da su krem šnite glavna poslastica na Bledu, a da je onda saznao da je za njih jedan Srbin dao recept, što je opet nateralo publiku na smeh.

Očekujem pozitivnu ulogu Hrvatske o pitanju proširenja

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će Hrvatska tokom predstojećeg predsedavanja EU imati pozitivnu ulogu kada je u pitanju stav o proširenju i da će pomoći ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

„Uvek postoje različite izjave koje skreću pažnju sa nekih magistralnih pravaca kojim region treba da ide, mi se radujemo predstojećem predsedavanju Hrvatske EU i očekujemo da pomogne ostalim zemljama Zapadnog Balkana i da se zalaže za proširenje. To je u interesu cele EU, ne samo našeg regiona, mislim i da svi treba da budemo mnogo pametniji i racionalniji kada je reč o problemima unutar našeg regiona”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara na Bledu.

On je istakao da Hrvatska svakako neće imati negativnu ulogu i da očekuje da će nastojati da se pokaže kao konstruktivan faktor i zemlja koja će pomoći celom regionu.

Upitan o odnosima Srbije i Slovenije, šef srpske diplomatije kaže da je dogovoreno da se ponovo održe sednice dve vlade i da su odnosi dve zemlje dobri.

„Treba da tražimo zajedničke interese, zahvalni smo na podršci što se evropskih integracija tiče, očekujemo da Slovenija ima razumevanja za specifičnost problema što se tiče Kosova i Metohije, odnosno za naše emocije i osećanja, ali i pravna pitanja kada je o istorijskom delu Srbije reč”, rekao je Dačić.

Evo koji je glavni adut i polazna tačka Srbije u pregovorima o Kosovu! Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA