Najnovije

MOSKVA SE OGLASILA POVODOM SRAMNE IZJAVE DŽONSONA: Evo šta su Rusi rekli britanskom premijeru! Posle ovoga će dobro da razmisli!

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji komentarisala je izjavu premijera Velike Britanije Borisa DŽonsona, koji je uporedio akcije SSSR-a u istočnoj Poljskoj 1939. godine sa agresijom nacističke Nemačke. Poruka ambasade objavljena je na veb stranici diplomatske misije.

Dan pobede u Rusiji (Foto: Jutjub)

Britanski premijer je u nedelju izašao sa video-saopštenjem koje je objavio na tviteru. U njemu se dotakao situacije od početka Drugog svetskog rata, pretpostavivši da je u septembru 1939. godine Poljska našla „između fašističkog čekića i komunističkog nakovanja“.

Ambasada je primetila da je izjava političara na pozadini 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata iznenađujuća.

„Pri svim istorijskim diskusijama oko sovjetske vojne operacije u istočnim regionima Poljske (u zapadnoj Ukrajini i zapadnoj Belorusiji) pokretanje pitanja, pri kojoj se akcije SSSR faktički mogu uporediti sa hitlerovskom agresijom je potpuno nedopustiva. Ako već govorimo o tome, ko je, osim Hitlera, osudio Poljsku državu na tragediju 1939. godine, treba se setiti uloge britanske diplomatije koja je, ne samo bila popustljiva prema nacističkim osvajanjima (Austrije, Čehoslovačke i Memela)“, navodi se u saopštenju Ambasade, prenose RIA Novosti.

Pored toga, diplomatska misija je naglasila da je britanska diplomatija pre izbijanja Drugog svetskog rata „odobravala agresivnu politiku nacista“ i „dosledno sabotirala“ ideje SSSR-a o stvaranju efikasne antihitlerovske alijanse, posebno u zaštiti Poljske.

Ambasada je takođe izrazila žaljenje što je DŽonson izabrao ovo stajalište u vezi sa Drugim svetskim ratom, i primetila da velika većina Britanaca i Rusa odaje počast žrtvama i odaje počast sovjetsko-britanskom savezu.

„Tema se može razvijati, ali je ostavimo istoričarima. Najveći broj građana Rusije i Velike Britanije, sećajući se Drugog svetskog rata, odaju počast poginulima i poštuju sovjetsko-britanbsku saradnju. Na žalost, premijer je izabrao drugi rakurs koji, na žalost, nije mnogo popularan u Velike Britaniji“, zaključili su u ambasadi.

Pogledajte kakve sposobnosti će imati novi ruski helikopter! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA