Najnovije

SVET U ŠOKU! RUSI POZVALI NA UJEDINJENJE: Evropska unija je dobrodošla u Veliku Evroaziju!

Koncepcija velikog evroazijskog partnerstva otvorena je za sve zemlje i organizacije, uključujući i Evropsku uniju, rekao je Igor Morgulov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, govoreći na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

„Jasno je da se poslednjih decenija situacija na velikom evroazijskom prostoru ozbiljno promenila. Pojavili su se novi centri moći, kojih nije bilo pre 50 godina“, istakao je on.

Morgulov je kao nove centre moći spomenuo Kinu, Indiju, Južnu Koreju, Japan i države-članice ASEAN-a. Pored toga, u regionu su se pojavila i integraciona udruženja, kao što su EU, EES, ASEAN i druga.

On je istakao da su u Moskvi uvek verovali da je moguće rešiti probleme u odnosima sa Zapadom, kako realne, tako i veštački „naduvane“.

„Smatram da nam veliko evroazijsko partnerstvo može pomoći u tome, može nas ujediniti sa Evropom u okviru velike Evroazije. Sa naše strane, vrata za EU u ’veliku Evroaziju‘ i dalje su otvorena. Nikada nismo odbijali saradnju sa Briselom, ostajemo privrženi ideji jedinstvenog ekonomskog, humanitarnog i bezbednosnog prostranstva“, rekao je Morgulov.

Prema njegovim rečima — danas nije reč samo o ujedinjavanju od Lisabona do Vladivostoka, nego i o uključivanju cele Evroazije, sve do njenog južnog dela, odnosno — od Atlantika do Tihog okeana.

Tokom svog govora na Forumu, Morgulov se dotakao i teme izgradnje ruskih vojnih objekata na južnim Kurilskim ostrvima, rekavši da to nema nikakve veze sa mirovnim sporazumom sa Japanom.

Amerika hoće da naseli Sibir! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA