Najnovije

"FBI VRBUJE NAŠE RADNIKE DA ŠPIJUNIRAJU": Amerikanci optužili "Huavej" za špijunažu, kineski gigant uzvraća udarac!

Američke vlasti već nedeljama osipaju paljbu po kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavej, optužujući kompaniju da se njihova tehnologija koristi u svrhu špijunaže, a sada je kineski gigant uzvratio udarac.

Huavej (Foto: Jutjub)

Kineska kompanija tvrdi da je američka vlada podsticala zaposlene da otkrivaju tajne koncerna. Kako navode, koristili su sudska i administrativna ovlašćenja da potkopaju poslovanje Huaveja i njihovih partnera, saopštio je najveći proizvođač pametnih telefona.

Američka policija je navodno pokušala da okrene sadašnje i bivše zaposlene u kompaniji protiv nje.

Prema jednom Huavejovom dokumentu, osam zaposlenih, među kojima i nekoliko američkih državljana, bili su meta takvih pokušaja, a reč je o rukovodiocima srednjeg i visokog ranga. Najnoviji incident se navodno dogodio 28. avgusta, kada je zaposlenog u američkoj filijali posetio FBI i ubeđivao ga da postane njihov doušnik.

Od početka godine, američka policija pokušala je da vrbuje najmanje troje zaposlenih u sedištu Huaveja u SAD, navodi se u dokumentu kompanije, koja, međutim, te tvrdnje nije potkrepila dokazima. Samo su naveli da su zaposleni prijavili rukovodstvu pokušaje vrbovanja za špijunažu.

Američko ministarstvo pravde optužuje kompaniju Huavej za kršenje embarga prema Iranu, a predsednik Tramp, prema sopstvenim tvrdnjama, strahuje da bi tehnologija Huaveja mogla da posluži kineskoj vladi za špijunažu. Krajem avgusta u SAD je pokrenuta nova istraga protiv koncerna zbog sumnje za krađu tehnologija.

Pročitajte OVDE kakve šanse imaju ukrajinski lovci u sukobu sa ruskim ratnim vazduhoplovstvom?

Izvor: diepresse. com/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA