Najnovije

IRAN POSLAO UPOZORENJE EVROPI: Imate dva meseca da ovo uradite!

Evropa ima dva meseca da pregovara o olakšicama za sankcije Teheranu, inače će se pokrenuti „faza tri“ smanjenja obaveza u okviru Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je iranski predsednik Hasan Rohani.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

„Evropa ima još dvomesečni rok za pregovore, Sporazum i povratak svojim obavezama“, upozorio je Rohani na sastanku kabineta u sredu.

Teheran je pozvao EU da pruži olakšice protiv jakih sankcija koje je uveo Vašington nakon što je jednostrano napustio Sporazum iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu, poznatom kao JCPOA. Iranski zvaničnici upozorili su da će postepeno smanjivati svoje obaveze iz Sporazuma, ukoliko se to ne dogodi.

Početkom jula Iran je aktivirao "prvu fazu" ove strategije povećavajući zalihe obogaćenog uranijuma preko granice od 300 kilograma koju dozvoljava JCPOA. "Druga faza", odnosno obogaćivanje uranijuma preko 3,67 procenata, stupila je na snagu nedugo zatim.

Rohani nije pojasnio šta će biti sledeći korak, ali se pohvalio da će igrati važnu ulogu u preispitivanju nuklearnog programa države.

„Treći korak je izuzetno važne prirode i značajno će ubrzati aktivnosti organizacije za nuklearnu energiju u zemlji", naglasio je Rohani.

Evo kojim tajnama sistema S-400 su ih učile ruske kolege! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA