Najnovije

ZAPADNJACI POSLALI SVOJE AMBASADORE NA KOSOVO UOČI IZBORA: Ovo su njihove ključne poruke!

Pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji koje su zemlje Kvinte ocenili kao "sudbonosne" za budućnost pokrajine, pre svega zbog nastavka dijaloga sa Beogradom, u Prištinu su stigli izaslanici iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Oni su imali sastanke sa ključnim figurama na prištinskoj političkoj sceni.

Priština (Foto: Jutjub)

Prvo su ambasadori zemalja Kvinte su poručili putem zajedničkog saopštenja da predstojeći kosovski izbori nude priliku za neodložno otpočinjanje razgovora sa Beogradom u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i SAD ocenjuju da bi buduće prištinske vlasti mogle da postignu dogovor sa zvaničnim Beogradom, ali da će toj novoj vladi biti neophodna fleksibilnost u pregovorima i sposobnost da jasno postavi viziju budućeg odnosa.

- Predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu su ključni za sve građane na Kosovu, koji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost - navodi se u saopštenju ambasadora zemalja Kvinte u Prištini.

Međutim, zainteresovanost ključnih država Zapada za dešavanja na Kosovu i Metohiji nije se završila ovim saopštenjem. Naprotiv. Na teren su odmah krenuli izaslanici nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika SAD Donalda Trampa.

Poslanik nemačkog Bundestaga i specijalni izvestilac vladajuće koalicije CDU-CSU za Balkan Peter Bajer, prvo je posetio Beograd, pa se uputio put Prištine.

Tamo je izjavio da su obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije teme kojima bi trebalo da se bave institucije Kosova. On je to rekaou sedištu Demokratskog saveza Kosova, gde se sastao s liderom te stranke Isom Mustafom i s kandidatkinjom DSK za predsednicu Vlade, Vjosom Osmani.

Posle sastanka, kako prenosi mediji, Bajer je izjavio da podržava DSK u procesu za prevremene parlamentarne izbore i pozdravio je što je DSK samostalno ušla u predizbornu trku.

- Veoma sam srećan što sam ovde. Naravno da podržavamo DSK kao jednu od najjačih stranaka na Kosovu. Svesni smo da nam predstoji izazovi: obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije, teme kojima bi vlasti trebalo da se bave - rekao je Bajer.

Kazao je da ima dve preporuke za DSK: dobro organizovati stranku kao što već jeste slučaj sa DSK i dobro je što je nađena vrlo iskusna kandidatkinja za mesto premijera.

- Veoma smo srećni što DSK nije ušla u koalicije, jer joj to ne treba. Slažemo se da će Kosovo biti takvo kakvo jeste, bez ikakvih teritorijalnih promena - rekao je Bajer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vjosa Osmani (@vjosa.osmani) on

Znatno, konkretniji, kada je u pitanju dijalog sa Beogradom, bio je posle sastanka sa premijerom privremnih institucija u ostavci Ramušom Haradinajem. Rekao je da bi buduća kosovska vlada „bezuslovno trebalo da uđe u dijalog sa Srbijom”, uz napomenu “da je svestan da je to teško”.

- Nova vlada mora ponovo da uđe u dijalog bez uslova. Znam da je teško, ali mora biti tako. Kancelarka Angela Merkel jasno je stavila do znanja da EU nema budućnosti bez integrisanog zapadnog Balkana - rekao je Bajer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ramush Haradinaj (@ramushharadinajks) on

On je istakao da ne zna „tačan datum za viznu liberalizaciju“, ali je dodao da „veruje da bi to mogao biti božićni poklon”.

- Nemačka je iskrena u podršci integracijama Kosova u EU i viznoj liberalizaciji. Mi nikada nismo davali datume, razgovarali smo o procesu, ali mi smo samo jedna zemlja, postoji mnogo zemalja koje bi trebalo da podrže ovaj proces - kazao je Bajer.

On je ponovio da je “nepravedno da Kosovo nema viznu liberalizaciju”, kao i da se protivi promeni granica i pozvao je zemlje EU da podrže Kosovo.

- Bili smo među prvima koji su priznali Kosovo. Šteta je da ga pet država EU i dalje ne priznaju i ja ih pozivam da to urade - rekao je Bajer.

Vremena ne gube ni Amerikanci. Ubrzo nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao Metju Palmera za specijalnog izvestioca za Balkan, u Prištinu su stigli i senatori Ron DŽonson i Kris Marfi.

DŽonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Komiteta za spoljne poslove i predsedavajući Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, kome ove nije prva poseta regionu.

Pomenuti dvojac se za razliku od Bajera sastao sa svim liderima privremenih institucija i liderima opozicionih stranaka.

Sa senatorima su se sastali vršilac dužnosti premijera Ramuš Haradinaj, predsednik tzv. Kosova Hačim Tači, lider DSK Isa Mustafa, lider SDP Špend Ahmeti, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, Mimoza Kusari iz Alternative, Bedžet Pacoli iz AZNK, Slobodan Petrović iz SLS i lider Demokratske napredne stranke Nenad Rašić.

DŽonson i Marfi su poručili da je ključ uspeha za Prištinu i Beograd postizanje konačnog sporazuma koji može zahtevati kompromis, a prištinskim vlastima sugerisali su šta je neophodno za ekonomski preporod.

U razgovoru sa novinarima nakon sastanka sa liderima iz Prištine, senator Marfi rekao je da su za ekonomski preporod Kosova potrebne dve stvari.

- Prva je unutrašnja reforma, posvećenost vladavini zakona, obrazovne reforme, ali i posvećenost dijalogu sa Srbijom koji će uključivati teške odluke, ovde i u Beogradu - rekao je Marfi.

Senator Ron DŽonson je kao cilj posete naveo podršku građanima Kosova" i nastavak prijateljstva između dve zemlje.

- Vidimo da postoji budućnost za Kosovo i zato želimo mir, sigurnost i razvoj ove zemlje. Sve to se postiže novom vladom koja podržava vladavinu zakona. Istovremeno, postizanje sporazuma sa Srbijom ključ je za deblokiranje budućnosti - ocenio je DŽonson.

Dvojica američkih zvaničnika očekuju da će srpsko-albanski dijalog "biti smislen i plodan".

- Nadamo se da će dve strane shvatiti da je potrebna žrtva kako bi bili u mogućnosti da normalizuju odnose između ove dve nacije - rekao je senator Marfi.

Za razlika od Bajera, koji je u Prištinu doputovao iz Beograda, američki senatori će obrnutom rutom. Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa DŽonsonom i Marfijem, posle čega će izaći pred javnost.

Haradinaj ponovo uslovljava Srbiju! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA