Najnovije

LUKAVI UKRAJINCI: Upućena protestna nota BiH! LJuti ih Dodikov stav!

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je protestnu notu Bosni i Hercegovini zbog izjava koje je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dao ruskim medijima u vezi sa aneksijom Krima.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je 2. septembra za "Ruski reporter" izjavio da podržava aneksiju Krima i legalitet Rusije. Aneksiju Krima Ukrajina doživljava kao "okupaciju", a zvanična Moskva kao "ponovno ujedinjenje".

- Nije li Krim deo Rusije? Za mene je to Rusija... Krim uopšte nije trebalo da bude izdvojen iz Rusije. To je bila greška komunista - izjavio je Dodik.

Dodao je i da želi da poseti Krim, te da ne vidi razlog zašto to ne bi učinio.

- Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava snažni protest zbog izjava člana Predsedništva BiH Milorada Dodika tokom razgovora s ruskim novinarom da privremeno okupirana Autonomna Republika Krim navodno pripada Ruskoj Federaciji. Zbog izjava Milorada Dodika i namere da poseti Autonomnu Republiku Krim, koja je privremeno okupirana, upućena je protestna nota Ministarstvu spoljnih poslova BiH - navodi se u saopštenju ukrajinskih vlasti.

Dodik je ranije, takođe u intervjuu ruskim medijima, najavljivao da će predložiti da BiH prizna Krim kao deo Rusije. Zbog toga ukrajinske vlasti podsećaju članove Predsedništva na službeni stav BiH u vezi s tim pitanjem koji podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić ogradio se od Dodikove izjave:

- BiH je opredeljena za članstvo u EU, očekuje kandidatski status i samim tim je privržena stavu Unije da suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da EU ne priznaje nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod.

Prihvatio Hanov poziv

Dodik je potvrdio da će se odazvati pozivu da se sastane sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, koji je u Brisel pozvao članove Predsedništva da razgovaraju o sprovođenju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH.

Ranije su druga dva člana Predsedništva, Željko Komšić i Šefik DŽaferović, odbili da se odazovu pozivu na sastanak.

Dodik pozvao ljude u NATO da odbace odluku o davanju MAP-a BiH! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA