Najnovije

"GOSPOĐO MERKEL, POMOZITE NAM" Vođe pobune u Hong Kongu ima veliku molbu za nemačku kancelarku!

Građani Hongkonga nedeljama demonstriraju protiv kineskog režima, a sada je DŽošua Vong (22), jedan od najpoznatijih aktivista, uputio pismo Angeli Merkel u kome je, neposredno pred njen dolazak u posetu Kini, moli za pomoć.

Hong Kong (Foto: Jutjub)

Vong je apelovao na lično iskustvo kancelarke sa "diktatorskim režimom" u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj i izrazio nadu da će im pružiti podršku u "borbi protiv gušenja sloboda".

- Mi smo grupa građana iz Hongkonga i molimo Vas ili Vašu vladu da se sastanemo s obzirom na policijsko nasilje, koje izmiče kontroli, i vašu predstojeću posetu Kini - napisao je Vong.

- Kao što verovatno znate, civili u Hongkongu svakodevno su žrtve napada policije. Apelujemo na Vas, kao kancelarku Nemačke, zemlje, koja se zalaže za slobodu mišljenja i ljudska prava, u nadi da ćete izraziti zabrinutost zbog katastrofalne situacije u kojoj se nalazimo i preneti kineskoj vladi naše zahteve tokom boravka u Kini - navodi se u pismu.

On je takođe upozorio Nemačku da se kloni poslovne saradnje s Kinom, koja krši međunarodno pravo i obećanja. Pre povratka Hongkonga pod upravu Kine, potpisan je sporazum, kojim se garantuje sloboda govora, okupljanja i štampe, ali je poslednje 22 godine kineska vlada kršila taj sporazum, ističe Vong u pismu.

- Poslednji put ugovor je prekršen u martu, kada je naša vlada pod pritiskom Kine pokušala da donese izmenu zakona, koja obuhvata sporazum o izručenju sa Kinom. To bi omogućilo Kini da nametne Hongkongu kineske zakone, čime bi nezavisnost našeg pravosuđa bila ugrožena - piše Vong.

On je naveo da "više ne možemo da ćutimo" i da je devetog juna 2019. demonstriralo milion građana Hongkonga, sedmina ukupnog stanovništva, zahtevajući povlačenje zakona o izručenju, što je vlada odbila.

- Umesto toga, policija na nas bez razloga baca suzavac i ispaljuje gumene metke na ljude koji mirno demonstriraju... Jedanaestog avgusta bolničarka je pogođena u oko. Policija nas naziva "bubašvabama" i napada svakog prolaznika koga uhvati da govori kantonski - navodi se, između ostalog, u pismu.

Pročitajte OVDE  kakav je to brutalan udarac za džihadiste po Evropi.

Izvor: Blic/bild. de

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA