Najnovije

TRI UCENE SA ZAPADA: Paklena jesen za Srbiju!

Srbiju čeka paklena jesen jer je cilj kosovskih Albanaca da ovladaju prostorom severnog dela KiM i to im je strateški cilj, a pojačaće se pritisci sa zapada, pre svega Amerike, EU, odnosno Nemačke, zbog političke, vojne i ekonomske saradnje sa Rusijom i Kinom.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Na to je nedavno upozorio i predsednik Aleksandar Vučić primetivši da će prištinski izbori dodatno dovesti atmosferu do kulminacije, što zabrinjava.

- Čeka nas teška jesen po pitanju KiM, ne zna se ni sa kim u Prištini ni o čemu može da se razgovara, niko ne razume da takse ne mogu da opstanu. Očekuju nas i teški razgovori sa zapadnim predstavnicima koji žele rešavanje kosovskog problema do juna - naveo je Vučić.

Trn u oku

Kako sada stoje stvari, zapadnim partnerima Donaldu Trampu, kao i Angeli Merkel, trn u oku je namera Srbije da u oktobru potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koju su pojedinci, poput slovačkog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka, nazvali proruskom grupacijom i rekli da je takva namera "zbunjujuća".

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je glavni problem zapadnih zemalja nezavisna pozicija Srbije i njena neutralnost.

- Balkan je postao prostor od posebnog interesa zbog želje Zapada da ga uključi definitivno u zapadnu sferu uticaja. Tu je Srbija smetnja sa svojom nezavisnom politikom i vojnom neutralnošću i idu pritisci u tom pravcu, pre svega vezano za Kosovo i Metohiju, jer bez tog rešenja oni ne mogu taj prostor da integrišu u zapadnu sferu uticaja - smatra Milivojević.

Sve im smeta

Kako navodi analitičar Branko Radun, Evropa ima svoje probleme, tako da ništa od evrointegracija.

- Isto tako, tenzije između Kine i Amerike i Rusije i Amerike rastu, što otežava naše odnose sa prijateljskim zemljama. Zapadu smeta kad se naoružavamo, ali i kad pravimo dogovore sa Rusijom i Kinom u kontekstu strateških partnerstava. Bilo kako bilo, mi moramo da očuvamo neutralnu poziciju kako bismo mogli da pričamo i o Kosovu i o RS, moramo intenzivnije da sarađujemo sa Kinom i Rusijom kako bi nas Zapad uzimao u obzir - zaključuje Radun.

Zaustaviti povlačenja priznanja Kosova

Priština ne ukida takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije zato što Zapad koristi te takse kako bi naterao Beograd da pre svega prekine sa lobiranjem za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

- Svaka izjava prištinskih političara gluma je, pokušavaju da kupe vreme dok osmišljavaju dobar plan da preuzmu kontrolu i nad severom Kosmeta. Nije isključeno ni izazivanje incidenata koji će biti okidač za nasilan upad na sever i proterivanje Srba sa teritorije, na šta redovno upozoravaju srpske bezbednosne službe koje prate stanje na terenu - preciziraju izvori iz diplomatskih krugova.

Uporedo sa tim unutrašnjim pritiscima vrši se i koordinisani pritisak da se Kosovo ugura u neku od međunarodnih institucija (Interpol, UNESKO...). U prilog nam ne ide ni ponašanje dela srpske opozicije koji pitanje Kosova koristi za politički obračun sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ne mareći previše za državne interese. Naposletku, namera Vašingtona je da se ubrza rešenje kosovskog pitanja najkasnije do novembra 2020, kada se očekuju predsednički izbori u Americi.

- Ne treba zaboraviti da je Nemačka glavni zagovornik priče da Srbija mora da prizna Kosovo u postojećim granicama. Ništa ne bismo dobili zauzvrat, ni pristup evropskim fondovima niti prijem u EU. Srbi bi opet bili totalni gubitnici, ali bi Kosovo, koje je čedo zapada, dobilo sve što traži. Upravo će to u septembru i oktobru biti glavne teme na osnovu kojim će pokušati da nas slome - objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja.

Okretanje leđa Putinu

Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni sa Evroazijskom unijom u oktobru i članstvo Srbije u toj organizaciji, koju predvodi Rusija, bio bi put bez izlaza za Srbiju, smatraju zapadni predstavnici.

- Preko svih kanala upozoravaju Vučića da ne ulazi u tu priču jer bi naneo štetu Srbiji, koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa EU. Poručuju i da bi to od Srbije napravilo ruski satelit u Evropi, a da bi srpska deca bila znatno siromašnija nego danas. Cilj je da Srbiju primoraju da bude disciplinovani sledbenik - objašnjavaju sagovornici.

Zapadu, kako ističu sagovornici, smeta i što smo oružje nabavljali od Moskve.

- Koliko puta ste dosad čuli priču o usklađivanju spoljne politike? Možete li da se setite nekoga političara iz Amerike ili EU koji to nije pomenuo. Ne možete jer je njima važno da proteraju ruski uticaj, da saseku sve veze koje imamo sa Moskvom i da, pre svega, obustavimo vojnu saradnju i nabavku ruskog oružja - ističu sagovornici.

Prekid saradnje sa Kinom

Očekujte u narednih šest meseci dolazak bespilotnih letelica, tri baterije, šest ili devet ukupno letelica, koje na različite načine mogu da se dižu u vazduh, poručio je predsednik Vučić u Nikincima.

- To je samo početak. Neću da govorim o tipu bespilotnih letelica, uzeli smo one koje nisu na spisku za sankcije. Transfer tehnologije je važan za nas, zahvalan sam našim kineskim prijateljima - istakao je Vučić, a juče je u Titelu potpisan sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije.

U jeku ekonomskog rata Pekinga i Vašingtona, međutim, cveta ekonomsko povezivanje Kine i Srbije, a Kinezi ulažu sve više novca u Srbiji, što nikako ne odgovara Zapadu.

- Tu će pre svih Amerika vršiti pritisak, zahtevaće da prekinemo saradnju da okrenemo leđa Pekingu. To se, naravno, neće desiti jer Srbija vodi politiku koja je interesu njenih građana - poručuju iz diplomatskih krugova.

Predsednik pozvao premijera! Tri zemlje se ujedinile, za dva dana se sve menja! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA