Najnovije

ALBANCI MEĐUSOBNO ZAKRVILI: Da li će Kurti ili Murti da formira vlast svejedno, svi su separatisti!

Albanci sa Kosova i Metohije nisu složni kao što su nekada bili, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ističe da za Srbe nije bitno ko će formirati vladu, već da su okupljeni oko "monolitnog bloka Srpske liste".

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Đurić je za televiziju Pink rekao da se ne raduje "što su se oni međusobno zakrvili", pošto se, navodi, ta vrsta konflikta na ovaj ili onaj način uvek prelije na Srbe na KiM.


"Ali to da li će Kurti ili Murti da formira vladu na kraju svi su separatisti. Ono što je nama važno jeste da imamo Srbe okupljene oko jednog monolitnog bloka koji ne može niko da deli", dodao je on, naglašavajući da je Srpska lista osvojila 10 od 10 mandata rezervisanih za Srbe.

Djurić kaže da je činjenica da Albanci nisu složni kao što su bili nekada i da su se strahovito promenili kao društvo i dodaje da to potvrđuju i brojke: 2001. godine je na KiM rođeno 60.000 beba, 2014. godine 32.000, a 2018. godine 22.000.

Govoreći o napadu na Slavka Simića, potpredsednika skupštine Kosova i člana Predsedništva SL, Đurić je rekao da je to napad na viđenog Srbina ispred porodične kuće, koji je prethodno bio zastrašivan, ali i da su takvi incidenti nažalost svakodnevica za Srbe na KiM.

"Slavko Simić je pre napada snažno govorio o tome moraju da se zaustave progoni Srba i kako nije prihvatljivo da se vrše pritisci na Srpsku listu, ali čuo sam se sa njim i složili smo se da ovo ne sme da nas omete u onome što je naš posao, a to je da budemo sa narodom na KiM i rešavamo njihove probleme", rekao je Đurić.

On je podsetio i da je ovih dana dvogodišnjica još uvek nerazjašnjenog ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP i rekao da nas takvi događaji uvek opomenu koliko je opasno biti srpski predstavnik i zastupati srpske interese u tuslovima u kojima nema bezbednosti i odgovornosti za zločine. "Stranci deklarativno to osude, pa čak i Priština, ali nikad nema epiloga", naglasio je Đurić.

On je podsetio da je u prethodnom mandatnom periodu izgrađeno 1613 stambenih jedninica za Srbe na KiM, da je Prizrenska bogoslovija potpuno rekonstruisana, kao i neki manastiri širom KiM koji su bili potpuno spaljeni, poput crkve Svetih Arhangela, crkve Svetog Nikole u Prištini i tako dalje.

"U Vidanju kod Kline gde živi oko stotinak srpskih porodica izgrađena je nova škola. Od 103 škole na KiM uspeli smo da opremimo 75. Potpuno smo renovirali i 16 skola, sedam obdaništa i jedan fakultet. Od 26 zdravstvenih ustanova 22 su renovirane, novi Dom zdravlja izgrađen je u Gorždevcu, kao i nova pedijatrijska klinika, a planirana je izgradnja i 4692 novih stambenih objekata za Srbe na KiM do 2025. To je sve ostvareno u okviru plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pomoć KiM, kao i izgradnja novih puteva, bolnica itd", rekao je Đurić.

Pročitajte OVDE šta je Boris Tadić poručio Čedi Jovanoviću.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA