Najnovije

AMBASADORI ZARATILI! Godfri za nastavak dijaloga, Bocan-Harčenko se pozvao na Rezoluciju 1244!

Američki ambasador u Srbiji, Entoni Godfri izjavio je da se nada napretku u dijalogu između Beograda i Prištine, dok ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko navodi da okvir za bilo kakvo rešenje kosovskog pitanja treba da bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN-a.

Entoni Godfri i Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: Jutjub)

Naše očekivanje je da će pre izbora u Sjedinjenim Američkim Državama biti napretka u procesu dijaloga Beograda i Prištine, jer je progres apsolutno neophodan za stabilnost u regionu, zato ćemo nastaviti naš rad na podršci dijalogu, rekao je za Novosti američki ambasador u Srbiji, Entoni Godfri.

Na pitanje da li je moguće da se pre izbora u SAD, koji slede predstojeće jeseni, vidi ne samo napredak već i rezultat dijaloga, Godfri je rekao da se tome nada.

Što se tiče pogleda Moskve na ovaj proces, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ponovio je da pre svega Evropska unija treba da izvrši pritisak na Prištinu da se ukinu takse na srpsku robu, kao i da je okvir za rešavanje kosovskog pitanja Rezolucija 1244 SBUN.

"Želim da naglasim da će Rusija uraditi sve što može kao stalna članica Saveta Bezbednosti. Isto tako, od naših partnera u ovom telu očekujemo da imaju više volje i razumevanja i da više sarađuju u okviru SB po pitanju Kosova. Trenutno, razumevanje međunarodne zajednice nedostaje, pre svega u SB UN", rekao je Harčenko. 

Kada je predsednik SAD Donald Tramp imenovao diplomatu Ričarda Grenela, svog čoveka "od poverenja", za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine početkom oktobra 2019, to se protumačilo kao znak da Bela kuća hoće da što pre zatvori kosovsku priču.

Berlin, međutim, sudeći prema najnovijom porukama iz Nemačke, smatra da sa sporazumom ne treba žuriti, pišu Novosti. 

Kasne udžbenici za srpsku decu u Vukovaru!  Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA