Najnovije

NEMA MIRA MEĐU ŠIPTARIMA U PRIŠTINI! Kurti poručio Tačiju: Morate biti strpljivi i sačekati!

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti odgovorio je na pismo predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija optužujući ga za politički pritisak i navodeći da će predlog za premijera saopštiti uskoro, čim za to budu spremni.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

“Ustav Kosova ne priznaje ni diskreciono pravo predsednika, niti aktivnu ulogu u procesu imenovanja mandatara ili garantovanje parlamentarne većine za izbor vlade u Skupštini. To je posledica principa koji se naziva 'lanac ustavne legitimnosti'“, stoji u Kurtijevom pismu.

Lider Samoopedeljenja je napisao Tačiju da je uloga predsednika ceremonijalna i da “Ustav ne poznaje nijednu obavezujuću ulogu u formiranju vlade”.

“Morate biti strpljivi i sačekati. Formiranje vlade nije vezano rokovima, jer demokratija nije samo skup brojeva, već usklađivanje stavova, programa i prenos odgovornosti”, napisao je Kurti u pismu.

On je zamolio Tačija da ne vrši politički pritisak u procesu formiranje vlade, jer je taj proces jasno definisan Ustavom i “predsednik ne može da daje dodatna tumačenja”.

“Još vam nismo poslali predlog za premijera. To ćemo učiniti uskoro, službenim pismom, čim budemo spremni”, napomenuo je dalje Kurti.

Tači je napisao 10. januara pismo Aljbinu Kurtiju u kome od njega traži da se pošalje ime mandatara za sastav nove vlade, sugerišući da, ukoliko pobednička stranka ne pošalje ime mandatara, to se može smatrati odbijanjem.

Pročitajte OVDE da li će PSG bojkotovati izbore.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA