Najnovije

PUTIN ŽESTOKO ODBRUSIO ZAPADU: Niko neće moći da zaustavi "Severni tok 2", pa čak ni Tramp!

Ni pretnje predsednika SAD Donalda Trampa novim sankcijama više ne mogu da zaustave završetak gasovoda "Severnik tok-2". Predstavnici Rusije koji su odgovorni za realizaciju tog projekta rekli su nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je u subotu boravila u Moskvi da i bez švajcarske kompanije "Olsiz" mogu da postave preostali deo cevi na dnu mora.

Vladimir Putin (Foto: ria.ru)

Spremnost Rusije da svojim snagama dovrši gasovod potvrdio je i predsednik Vladimir Putin koji je istakao da Rusija i bez inostranih partnera može da završi gasovod koji se i tako približio nemačkoj obali. Putin je bio iskren pa je priznao da bi to švajcarska kompanija brže završila.

U Moskvi je već saopšteno da će umesto švajcarske kompanije završni deo posla od teritorijalnih voda Danske do nemačke obale cevi postavljati ruski brod "Akademik Čerski". Taj brod je napravljen u Kini a za njega je "Gasprom" platio milijardu dolara. Sada se on nalazi na modernizaciji bez koje on ne bi mogao da završi posao. Do kupovine "Gasproma" taj brod se zvao "DŽekson 18". On je trebao da radi na gasnoj bušotini u Ohotskom moru na Dalekom Istoku.

Posle modernizacije brod "Akademik Čerski" će moći da vari evi sa automatskom ultrazvučnom kontrolom. Modernizacija broda će biti obavljena u Nahotki na Dalekom Istoku. NJemu će na postavljanju cevi pomagati barža za sidrenje "Fortuna" koja će mu pomoći da može da radi i kad su veliki talasi.

Jedan broj ruskih eksperata smatra da bi bilo bolje da se za dovršenje "Severnog toka-2" iznajmi brod koji odmah može početi da radi ali to nije jednostavno učiniti jer vlasnik mora da bude svestan da mu moćna Amerika može napraviti brojne probleme.

Kad se sve to zna jasno je zašto je Putin kazao da će biti prolongirani rokovi završetka "Severnog toka-2".

Posle pregovora sa Putinom u Kremlju nemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da će od gasovoda "Severni tok- 2" koristi imati ne samo Nemačka već i druge evropske zemlje. Ona je kritikovala američke sankcije jer po njenom mišljenju nisu u skladu sa međunarodnim pravom. Merkelova je naglasila da je "Severni tok-2" čisto ekonomski projekt važan za mnoge zemlje. Osim toga ona je ocenila da je dogovor Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa takođe dobar i koristan.

Na drugoj strani poljski premijer Mateuš Moravecki izjavio je da ni američke sankcije više ne mogu da zaustave dovršenje gasovoda " Severni tok 2" mada bi po njemu bilo bolje da nikada nije ni počela realizacija tog projekta.

Prema Putinovoj prognozi "Severni tok 2" će biti gotov do kraja ove godile ili najkasnije u prvom kvaratalu 2021. godine.

Merkelova i predsednik SAD razgovarali o Bliskom istoku Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA