Najnovije

UBISTVOM "ČUVARA REVOLUCIJE" BOJNO POLJE SE POMERA: Da li je Iran nova Sirija?

Nova Godina je počela veoma burno na Bliskom istoku i severu Afrike. Ubistvo Generala Kasema Sulejmanija „čuvara revolucije“ koji je na Bliskom istoku važio za čoveka od izuzetnog autoriteta i to u krugu nekoliko zemalja a to su Iran,Sirija i Irak. Ove zemlje su velika ratna zona u kojoj Amerika sprovodi svoju politiku na dobro poznati način. Irak i Sirija su potpuno uništene u ratovima proteklih godina a bile su dobro stojeće zemlje što i nije čudo imajući u vidu njihove resurse koje su imali na raspolaganju.

Ajatolah Ali Hamnei i general Kasem Sulejmani (Foto: leader.ir)

Piše: mr Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-Ruskog centra Majak

Glavni resursi su svakako nafta i gas za koje su amerikanci izuzetno zainteresovani širom sveta pa tako svuda gde god njima i njihovim saveznicima nije naklonjena vlast neke zemlje onda se radi na dovođenju nove i poslušnije koja će za mrvice vlasti i moći odreći svega i predati sve što može u ruke svojih mentora. To možemo videti na primerima širom sveta počevši od okupiranog Kosova i Metohije pa preko Crne Gore, Makedonije pa preko svih ovih zemalja na Bliskom istoku. Svi treba da se podrede njihovom interesu jer je američki interes mnogo bitniji u svakoj zemlji ovog sveta nego matičnom narodu koji u toj zemlji živi, tako ispada.

General Sulejmani je određen za metu koja ima veoma visoku poziciju na spisku meta. Kreator Bliskog istoka kako su još zvali generala je bio odgovoran za mnogo toga što je bilo protivno interesima SAD u regionu. Retko ko je ovu egzekuciju shvatio kao neki hir Trampa pred izbore nego kao pokušaj sprečavanja budućih problema koje je general mogao prouzrokovati jer je već dovoljno štete napravio po interese SAD-a u Siriji i Iraku. NJegovim uklanjanjem dobija se na nekoliko frontova u isto vreme a paralelno sa tim se pokreću i protesti u Iranu koji su već ranije bili počeli pa se malo primirili. A samo je bonus to što se pred izbore uklanja jedan opasan nemrijatelj.

Iran je odgovorio dosta bučno sa raznim vrstama pretnji koje bi mogao realizovati u budućem vremenu a u kratkom roku je izveo jedan oročen raketni napad na dve američke baze u Iraku. Tu se za sad stalo mada su još uvek rezultati tog raketiranja slabo poznati. Tramp kaže ništa specijalno se nije dogodilo, nema povređenih samo mala materijalna šteta dok Iranci tvrde da ima preko 80 poginulih i dosta materijalne štetepa čak i uništenih aviona. Kada će se nešto bliže znati ostaje da se vidi ali sigurno je da amerikanci neće priznati ništa za šta ne postoji neki nezavisni izvori koji će predstaviti dokaze do kojih svakako nije lako doći. Sa druge strane slučajno obaranje Ukrajinskog civilnog aviona iznad Teherana je preuzelo primat u trenutnoj krizi u Iranu.

Ponovno buđenje protesta širom Irana je vlast shvatila ozbiljno i odmah je internet taj koji je isključen jer imaju dovoljno iskustava iz prošlosti kada su se razne obojene revolucije ili islamska proleća koordinirala preko društvenih mreža i specijalnih portala unapred pripremnjenih za ovu vrstu akcija.

Taj specijalni rat je i Iran spreman da vodi i reagovao je dosta brzo a u kom pravcu će otići ova situacija ostaje da se vidi. Ono što možemo videti je da se pokrenula mašinerija za propagandu kako vlast u Iranu ubija demonstrante širom zemlje i kao Tramp poziva vlast da ne ubija svoje građane. Mnogo im je stalo do njih svima je poznato, od prilike isto kao do Kurda koje su napustili čim je postalo opasno po vojsku SAD-a u Idlibu.

Polako se kriza prebacuje sa Sirije na druge pozicije ali generalno region ostaje u vatri kako god da se okrene. I ako neko misli da kriza u Libiji i Bliski istok nisu povezani u ovim događajima grdno se vara.  Otvara se šahovsko polje jedno za drugim i krize se prenose veoma brzo jer nisu svi sposobni da reaguju u realnom vremenu i zaštite svoje interese u sopstvenim zemljama posebno kad im sudbinu kroje veliki i jaki igrači koji imaju sve resurse ovoga sveta na raspolaganju.

Ubija nas nejaka reč! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA