Najnovije

AMERI NEĆE VIDETI OVE BOMBE: Rusi grade novi stelt bombarder, ima domet 12.000 kilometara, ali to nije sve (VIDEO)

Rusija će izgraditi tri prototipa svog nuklearnog strateškog bombardera sledeće generacije, nazvanog PAK DA (akronim za „Perspektivni vazduhoplovni kompleks za vazduhoplov dalekog dometa“), radi procene i testiranja, izveštavaju ruski mediji.

PAK DA (Foto: Ministrarstvo odbrane Rusije)

Pozivajući se na ugovor o istraživanju i razvoju između ruske vlade i dizajnerskog biroa Tupoljev, potpisan krajem 2017. godine, novine Izvestija ponudile su brojne nove detalje oko strateškog bombardera sledeće generacije ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Suprotno ranijim spekulacijama, bombarderom će, kako se izveštava, upravljati četveročlana posada. Preliminarni testovi tri prototipa zakazani su za april i očekuje se da budu završeni do jeseni 2025. Takođe će biti obuhvaćen i probni let bombardera.

Testovi bi trebalo da počnu u februaru 2026. godine, a koja bi trebalo da traju oko dve godine. Serijska proizvodnja mogla bi započeti već 2027. ili 2028. Kao što što je ranije magazin Diplomat drugde napomenuo, drugih tehničkih detalja u vezi sa bombom PAK DA nisu dovoljne:

Procenjuje se da će nova letelica imati operativni domet oko 12.000 kilometara i putovati podzvučnom brzinom. Telo aviona će se sastojati od materijala koji apsorbuje radar. (Za izgled novog bombardera pogledajte ovaj video ovde.)

Pored toga, objavljeno je da će novi bombarder PAK DA pete generacije moći da nosi 30-tonsko naoružanje (…).

Novi strateški bombarder navodno će nositi krstareće rakete koje su u vazduhu lansirane nuklearnim silama. Pored toga, letelica će, kako se izveštava, biti opremljena raketama vazduh-vazduh za samoodbranu i hipersoničnim oružjem koje je lansiralo vazduh.

U međuvremenu, ruska vojna vazduhoplovna industrija unapređuje tri tipa bombardera, kao što sam napomenuo prošlog maja: "Očekuje se da će ruske vazduhoplovne snage dobiti prvu nadograđenu nadzvučnu strateški bombardera Tu-160M2 do 2021. Rusko ministarstvo odbrane je u januaru 2018. objavilo da je naručilo prvu seriju od 10 Tupoljevih Tu-160M2.

Procenjuje se da će kompletna nova ruska flota Tu-160M2 od oko 50 aviona biti završena do 2030. godine.

Pored toga, Rusija takođe nadograđuje svoju flotu strateških bombarderima dugog dometa Tu-22M3. Prvi novi Tu-22M3M svoj prvi let obavio je u decembru 2018. Sve u svemu, Rusija planira da unapredi 20 aviona ovog tipa.

Pored toga, ruska odbrambena industrija (..) radi na nadogradnji Tu-95MS, označenoj sa Tu-95MSM. Prošlog avgusta, rusko Ministarstvo odbrane i Tupoljev potpisali su ugovor o nadogradnji 20 Tu-95MS na MSM standarde.

Planovi za zamenu svih postojećih strateških tipova bombardera u arsenalu ruskog ratnog vazduhoplovstva novim PAK DA za sada su ukinuti zbog poteškoća u finansiranju i tehničkih problema. Ne očekuje se da će se PAK DA proizvoditi u velikim serijama u početku.

Britanci odlučili da potraže alternativne saveznike! Zašto se DŽonson odlučio na radikalni potez pročitajte OVDE.

Izvor: Kurir/The Diplomat 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA