Najnovije

Evo na koji način je Trampova administracija zapretila Evropljanima zbog iranskog nuklearnog sporazuma!

Trampova administracija zapretila je uvođenjem tarifa na evropska uvozna vozila ukoliko Britanija, Francuska i Nemačka i zvanično ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, javio je Vašington Post pozivajući se na neimenovane evropske zvaničnike.

Donald Tramp (Foto: sajt američkog predsednika)

Tri evropske zemlje u utorak su pokrenule mehanizam spora na osnovu sporazuma, što bi moglo prerasti u zvaničnu optužbu protiv Teherana da krši njegove odredbe.

Iran je kritikovao taj potez evropskih sila, prenosi Fena agenciju Rojters.

Iranski ministar spoljašnjih poslova Mohamed DŽavad Zarif poručio je u sredu da postojeći nuklearni sporazum nije mrtav i da nije siguran da bi neki novi dogovor američkog predsednika Donalda Trampa potrajao.

"Sjedinjene Američke Države nisu ispunile obaveze. Sad su se povukle. Imao sam američki sporazum i SAD ga je prekršio. Da imam Trampov sporazum, koliko bi on potrajao?", rekao je on na konferenciji u NJu Delhiju.

Novi sporazum

Britanski premijer Boris DŽonson pozvao je u utorak Trampa da iranski nuklearni sporazum iz 2015. zameni vlastitim kako bi osigurao da Teheran ne nabavi atomsko oružje.

"Ako ćemo ga se otarasiti, hajde da ga zamenimo i da ga zamenimo Trampovim sporazumom", rekao je DŽonson, ocenivši da bi to bio odličan način za postizanje napretka.

Predsednik SAD potom je na Tviteru objavio da se slaže sa DŽonsonom da je potreban "Trampov sporazum".

Iran zanima diplomatija, ali ne i pregovori sa SAD, rekao je Zarif, ističući da je postojeći sporazum "među najboljima" koje može zamisliti.

Kako američki mediji vide ostavku ruske Vlade?  Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA