Najnovije

IRAČKI PARLAMENT HOĆE DA IH PROTERA! AMERI ODGOVARAJU: "Ovde smo za vaše dobro"

Američko ministarstvo odbrane tvrdi da njihovo vojno prisustvo Irak čini sigurnijim i "prosperitetnijim", uprkos pozivima iračkih poslanika na odlazak svih stranih snaga iz zemlje i sve većim tenzijama sa Iranom.

Američka vojska (Foto: Jutjub)

"U ovom trenutku, ne postoje planovi američke vojske da se povuče iz Iraka", rekao je pomoćnik ministra odbrane SAD DŽonatan Rat Hofman novinarima na pres konferenciji.

Zvaničnik je rekao da je američko prisustvo u zemlji „korisno“ za Irak i „da će nastaviti da vodi povećanoj bezbednosti i prosperitetu za irački narod“.

Uprkos Hofmanovom uverenju, njegove reči izgledaju u suprotnosti sa iračkim parlamentom, koji je 5. januara doneo neobavezujuću rezoluciju, kojom se traži od premijera Adila Abdula Mahdija da otkaže zahtev za vojnu pomoć od koalicije koju predvode SAD.

Glasanje je usledilo dva dana nakon što je u američkom napadu bespilotnim letelicama ubijen iranski general Kasem Sulejmani i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik komandanta iračkih milicija koje podržava Iran, kada je njihov konvoj napuštao bagdadski aerodrom. Tog dana, Sulejmani je planirao da se sastane sa iračkim premijerom.

Iran se osvetio za Sulejmanijevu smrt, ispalivši nekoliko balističkih raketa na iračke baze u kojima su stacionirane američke snage.

Američke snage se nalaze u Iraku od 2003. godine, kada je koalicija pod vođstvom Vašingtona napala zemlju kako bi srušila njenog dugogodišnjeg predsednika Sadama Huseina. Američki predsednik Donald Tramp upozorio je da se američke trupe neće povući ako Irak ne nadoknadi novac utrošen za američke baze u zemlji, te je obećao sankcije ako Irak to odbije.

Tajne službe ponovo ubijaju gde stignu! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA