Najnovije

JURIŠALI NA PARLAMENT: Antivladini protesti u Bejrutu prerasli u nasilje! (VIDEO)

Policija je koristila suzavce i vodene topove da rastera antivladine demonstrante koji su pokušali doći do parlamenta. Liban nema vladu od ostavke premijera Sada Haririja 29. oktobra.

Bejrut (Foto: Jutjub)

Libanske snage koristile su suzavce i vodene topove da rasprše antivladine demonstrante koji su pokušavali doći do Trga mučenika, gde se već mesecima održavaju protesti na kojima se traži promena političkog i finansijskog sistema. 

Demonstranti su u subotu krenuli marširati prema centru grada, ali pre nego što su pokušali da skrenu na put koja vodi do parlamenta, deseci njih počeli su bacati kamenje, te iščupane klupe i saobraćajne znakove na snage sigurnosti koje čuvaju ovu instituciju, objavili su lokalni mediji. 

Policija je koristila dva vodena topa i suzavce kako bi rasterala demonstrante. 

"Direktni i nasilni sukob se odvija sa policijom za razbijanje nemira na jednom od ulaza u parlament", objavila je policija na Tviteru. 

"Molimo miroljubive demonstrante da se sklone sa mesta nereda zbog njihove sigurnosti."

Fotoreporter agencije AFP naveo je da je vidio mlade ljude kako čupaju aparate za plaćanje parkinga. Takođe je vidio kako se desetak ljudi onesvestilo zbog suzavca. 

Pad vrednosti valute

Liban nema vladu od ostavke premijera Saada Haririja 29. oktobra, podnesene posle dve sedmice protesta zbog korupcije i loše vladavine.

Panika i gnjev zavladali su u javnosti jer je lokalna valuta posljednjih sedmica izgubila više od 60 procenata vrijednosti.

Banke su uvele nezvanično ograničenje isplate dolara i transfera strane valute u inostranstvo. Gnjev i nemiri su podstakli zabrinutost da bi politička, ekonomska, finansijska i socijalna kriza mogla da se otme kontroli.

Demonstranti su već unaprijed odbacili novu vladu, rekavši da, iako će je činiti eksperti, imenovale su ih političke grupe koje se krive za problem Libana. Protestni pokret insistira da vladu čine nezavisne tehnokrate.

Pročitajte OVDE   gde su još danas održani protesti u svetu.

Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA