Najnovije

IGRA JE ZAVRŠENA! Granice NATO pakta i Ruske Federacije se menjaju!

Vladimir Putin je najimpresivniji lider na svetskoj sceni. Preživeo je i uzdigao se u Jeljcinovoj Rusiji koju su tokom '90-ih korumpirali Vašington i Izrael, ali je vođa Kremlja Rusiji vratio status svetske supersile.

Vladimir Putin i Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Uspešno se borio protiv američko-izraelske agresije na Južnu Osetiju i Ukrajinu, vrativši, na zahtev Krima, ovu rusku provinciju natrag u matičnu Rusiju.

Tolerisao je beskrajne uvrede i provokacije iz Vašingtona i njegovog carstva bez recipročne reakcije. Sa pozicije sile je pomirljiv i mirotvorac. On zna da se američko carstvo temelji na aroganciji i lažima i da propada ekonomski, socijalno, politički i vojno.

On razume da rat nije ruski interes.

Ubistvo od strane Vašingtona Kasema Solejmanija, velikog iranskog vođe, zaista jednog od retkih vođa u istoriji u svetu, okaljalo je Trampovo predsedništvo i stavilo akcenat na Putina. Scena je spremna da Putin i Rusija preuzmu svoju vodeću ulogu u svetu.

Ubistvo Solejmanija od strane Vašingtona je kriminalno delo kojim bi mogao da započne Treći svetski rat, baš kao što je ubistvo austrijskog nadvojvode pokrenulo Prvi svetski rat.

Samo Vladimir Putin i Rusija, uz pomoć Kine, mogu da zaustave ovaj rat koji je pokrenuo Vašington. Putin je shvatio da je destabilizacija Sirije od strane Vašingtona i Izraela bila usmerena da destabilizuje Rusiju. Bez upozorenja, Rusija je ušla u  Sirijsku Arapsku Republiku, pobedila je snage koje finansira Vašington i vratila stabilnost u Siriji.

Poraženi, Vašington i Izrael su odlučili da zaobiđu Siriju i izvrše napad na Rusiju direktno preko Irana. Destabilizacija Irana služi i Vašingtonu i Izraelu. Za Izrael, iranska smrt znači kraj podrške Hezbolahu, libanskoj vojsci koja je dva puta porazila izraelsku vojsku i sprečila izraelsku okupaciju južnog Libana. Za Vašington, smrt Irana omogućava oporavak i uskrsnuće „džihadista" koje podržava CIA, a koji mogu da destabilizuju Rusiju.

Osim ako se Putin ne povinuje američkoj i izraelskoj volji, nema drugog izbora nego da blokira bilo kakav izraelski i napad Vašingtona na Iran. Najlakši  način da Putin to učini je da objavi kako je Iran pod zaštitom Rusije.

Ova zaštita bi trebalo da bude  formalizovana u sporazumu o uzajamnoj odbrani između Rusije, Kine i Irana, možda i sa Indijom i Turskom kao članicama.

Vladimiru Putinu je to teško da učini jer su nesposobni istoričari uverili Putina da su vojni savezi uzrok ratova. Ali takav savez bi sprečio rat.

Ni Netanjahu, ni američki neokonzervativci, čak i kada bi bili potpuno pijani ili obmanuti, ne bi objavili rat Iranu, Rusiji i Kini, još ako bi bili uključeni u savez sa Indijom i Turskom. To bi značilo smrt Amerike, Izraela i bilo koje evropske zemlje dovoljno glupe da učestvuje u napadu.

Ako Putin ne može da se oslobodi uticaja nesposobnih istoričara, koji zapravo služe interesima Vašingtona, a ne Rusije, ima i druge mogućnosti. Može da umiri Iran davanjem Islamskoj Republici najbolje ruske sisteme protivvazdušne odbrane, s ruskim posadama za obuku Iranaca, čija bi prisutnost služila kao upozorenje Vašingtonu i Izraelu da je napad na iranske snage istovremeno i napad na Rusiju.

Nakon što to učini, Putin može da insistira na posredovanju. To je njegova uloga, jer nema više nikoga ko bi imao veću moć, uticaj i objektivnost za posredovanje. Putinov cilj nije toliko da spasi Iran koliko da izvuče Trampa iz izgubljenog rata koji bi uništio i samog Trampa. Naravno Vladimir Putin bi mogao da odredi njegovu cenu.

Na primer, Putinova cena može da bude oživljavanje ugovora INF i START, dva sporazuma koji ograničavaju i uklanjaju balističke projektile s granica NATO pakta i Ruske Federacije. Putin bi tako bio u situaciji da traži sve što poželi.

Iranske rakete mogu da potope bilo koji američki brod u blizini Irana. Kineske rakete mogu da potope bilo koju američku flotu bilo gde u blizini Kine. Ruske rakete mogu da potope američku flotu bilo gde u svetu. Istovremeno, sposobnost Vašingtona da projektuje svoju moć na Bliski istok je ravna nuli, pogotovo sada kada svi, šiiti i suniti i bivše marionete Vašingtona svim srcem mrze Amerikance.

Stejt Department bi morao da naloži Amerikancima da napuste Bliski istok.

Kako se Vašington može smatrati silom na Bliskom istoku kad tamo nijedan Amerikanac nije bezbedan? Naravno, Vašington je u svojoj aroganciji neoprezan, a  Putin, Kina i Iran to moraju da uzmu u obzir. Takva vlada sposobna je da uništi ne samo sebe, već i druge. Dakle, za Putina postoje rizici, ali i rizici koje Putin ne može da preuzme.

Ako se Vašington i Izrael odluče da pokrenu napad na Iran, Izrael će verovatno sprovesti „false flag" operaciju i potopiti američki ratni brod i za to okriviti Iran. I tako će se Rusija naći u ratu. Stoga je bolje da je inicijativa u Putinovim rukama. Za svet i život na Zemlji bolje je da na čelu sveta bude Rusija, piše Pol Kreg Roberts u kolumni koju je objavio na svom blogu.

Pol Kreg Roberts je liberalni ekonomista i bivši zamenik ministra u upravi Ronalda Regana, danas vrlo oštar nezavisni analitičar geopolitičkih zbivanja.

Sukobi demonstranata i policije, ima povređenih! Više o tome OVDE.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA