Najnovije

NAPUKAO BEDEM AMERIČKE PROPAGANDE, SLEDI URUŠAVANJE! Procureli dokumenti: Ipak je bilo žrtava prilikom iranskog napada!

Da podsetimo, nakon čina državnog terorizma u kojem su vazdušne snage Sjedinjenih Država likvidirale iranskog generala Kasema Sulejmanija i zamenika zapovednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa s pratnjom, Iran se osvetio raketiranje američke baze Ain Al-Asad u Iraku. Dva je projektila lansirao i na američku bazu u takozvanom „Iračkom Kurdistanu“, ali je jedan pao u pustinju, a drugi u blizini baze.

Američka vojska prevozi ranjenike (Foto: army.mil)

Glavna vest je bila da je Iran osvetnički raketirao balističkim projektilima bazu Ain Al-Asada u pokrajini Anbar. Nakon te akcije su u medijima kružile razne priče. Prvo da je bilo 80 žrtava, što možemo smatrati iranskom propagandom, koju su i sami demantovali. Drugo, Teheran je navodno upozorio Bagdad pola sata pre napada i Amerikanci su imali vremena skloniti ljudstvo i opremu u staru Sadamovu atomsku sklonište i podzemne utvrde za zaštitu vojne opreme. Kasnije se pojavila vest da su SAD obaveštene preko Katara, čak osam sati pre napada. Nakon toga je Pentagon saopštio da su za napad saznali preko svojih izvora i kroz sisteme ranog upozorenja.

Što se tiče žrtava, prva vest je bila da Amerikanci nisu imali mrtvih i ranjenih, iako su meštani koji žive u blizini baze videli iračke helikoptere Crvenog polumeseca, odnosno službe hitne pomoći, kako su sleteli i poleteli iz baze neposredno nakon napada. Lokalni mediji su rekli kako je iz baze stigao zahtev iračkim lekarima i hitnoj službi za pomoć, ali se ne navodi razlog. No, on je očigledan, da je bila istina ono što su pisali irački lokalni mediji.

Informacijski rat je deo svakog sukoba, pa i ovog, ali su sada objavljeni neki novi detalji. Naravno, pravu istinu nikada nećemo saznati, ili je nećemo znati sledećih nekoliko decenija, sve dok podaci Pentagona budu nosili oznaku tajnosti.

Međutim, Si En EN piše, citirajući Difens Van (Defence One), koji navodi anonimne izvore iz Pentagona, da je američko ministarstvo obrane službeno lagalo kada je izjavilo da niko nije ozleđen kada je Iran napao američku bazu Ain Al-Asad. Prema tim informacijama je najmanje 11 osoba zadobilo ozlede različite težine, uglavnom od posledice udara granata, nakon čega su žrtve hitno prebačene na lečenje u Kuvajt i Nemačku. Američko Središnje zapovedništvo, kasnije je potvrdilo informacije o 11 žrtava. I već imamo prvo priznanje.

Prema tome, posredno su potvrđene informacije iranskih izvora da su nedugo nakon napada iranskih balističkih raketa helikopteri hitno evakuisali „nekoga“ iz baze.

Ranije su na nekim snimkama, snimljenim u bazi Ain Al-Asad, primećeni delovi uništenih helikoptera, koje je u svojoj izjavi za medije spomenuo danski narednik u službi u američkoj koaliciji misije „Inherent Resolve“.

Takođe vredi napomenuti svedočanstvo oca jednog od vojnika koji se više nije javio nakon iranskog napada na bazu.

“Ja sam majka jedinog sina. Bio je tamo tokom iranskog balističkog udara na bazu Ain Al-Asad. On je moj jedini sin i više nemam vesti o njemu u Iraku. Zašto mi nitko ne daje odgovor o onome što se stvarno dogodilo”, rekla je Alin Elinor tokom telefonskog poziva u programu “The Washington Journal”.

“Američki mediji navode da nije bilo žrtava u iranskom balističkom bombardiranju, ali moj se sin nedelju dana ne javlja na telefon i ne odgovara na moje pozive. Ne znam je li živ ili mrtav”, dodala je Alin Elinor plačući.

Juče je Glas Amerike objavio članak u kojem tvrdi kako to nije „majka francuskog vojnika“, već lažni poziv delatnika iranske državne televizije. Koje, nisu rekli, da bi poznati američki kanal članak nastavio s opisom „masovnih demonstracija studenata protiv režima u Teheranu“ i ostalim „aktuelnim temama iz Irana“.

Takođe je prijavljeno da je u trenutku udara na bazu Ain Al-Asad iz vazduha pokrivalo 6 aviona F-35 i 6 bespilotnih letelica.

XIR sistemi elektroničkog ratovanja su upaljeni na vreme i trebali su odbiti napad.

Istovremeno, iranski izvori, pozivajući se na Iransku revolucionarnu gardu, navode da su tokom napada uništeni helikopteri Osprey, Black Hawk i Chinook, te bespilotne letelice MQ-1.

Uništen je i jedan teretni avion i vazdušni tanker. Osim toga, bazu Ain Al-Asad su u vreme raketiranja istovremeno gađali i iranski dronovi, a IRGC navodi kako ima snimke napada.

I na kraju, iako ovo treba uzeti s maksimalnom dozom opreza i sa rezervom, na internetu se pojavio dokument koji navodi da su ukupni gubici nakon iranskog udara na bazu Ain Al-Asad iznosili 285 ljudi, uništeno je 15 helikoptera, 2 transportna vazduhoplova i 3 drona. Uništen je i jedan zapovedni centar, 3 hangara, 3 vojarne i 10 drugih zgrada u bazi, a oštećeni su kontrolni toranj i pista.

Pentagon nije komentarisao ovaj dokument, niti je moguće utvrditi njegovu izvornost, a vrlo lako je moguće da je plod tekućeg informacijskog rata. Kongresmen Beni Tompson tvrdi da njegov ured nije primio takav dokument.

Pitanje američkih gubitaka u bazi Ain Al-Asad očito treba razjasniti, jer je Pentagon već uhvaćen u skrivanju gubitaka i štete, iako govorimo o „samo 11 ranjenih“, ali činjenica da su hitno prebačeni u Kuvajt i kasnije u Nemačku, gde je glavna bolnica za teške ranjenike s Bliskog istoka, iz Afganistana i Afrike, govori da su ozlede ove jedanaestorice bile ozbiljne.

Pitanje je o čemu Pentagon još uvijek ćuti i koliko su istinite druge iranske izjave o učincima osvetničkog napada?

U svakom slučaju sada možemo isključiti prvu verziju Pentagona da uopšte nije bilo gubitaka. Do sada je minimalna brojka 11 ozbiljno ranjenih. Maksimalna je 285 mrtvih i ranjenih, od čega 139 mrtvih i 146 ranjenih.

Kao što smo naveli u početku, Iranska revolucionarna garda je u početku govorila o brojci “do 80 ozleđenih”.

To što su Amerikanci skrivali svoje ranjene je razumljivo, jer što je veći broj gubitaka, to će se jače udariti na Trumpa i Pentagon.

Ali ovo očito zataškavanje, što je Pentagon na kraju priznao, povećava mogućnost da su izveštaji o broju poginulih i ranjenih američkih vojnika na vojnim vežbama ili bilo gde drugde, koja su sve češća proteklih nedelja, delom tačna. Koliko, to ne možemo znati, ali se na bedemu američke propagande pojavila prva pukotina, a to je prvi znak urušavanja, koje će se pre ili kasnije dogoditi.

Pogledajte OVDE snimak napada bombaša samoubice na sirijsku vojsku!

 

Izvor: logicno. com/ N. Babić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA