Najnovije

RUSE NIŠTA NE MOŽE ZADRŽATI: Pogledajte kako je prošao još jedan "bliski susret“ ruske i američke vojske u Siriji! (VIDEO)

Zapadni mediji javljaju da su američke snage „blokirale ruski vojni konvoj koji je ove nedelje prošao kroz jednu od njegovih kontrolnih točaka na severoistoku Sirije, uzrokujući ozbiljnu saobraćajnu gužvu u blizini iračke granice“.

Ruski konvoj u Siriji (Foto: Jutjub)

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava iz Londona, američke su snage odbile propustiti ruski vojni konvoj da prođe kroz kontrolni punkt u pograničnom gradu Al-Malikija koji se nalazi severoistočno od Al-Hasake u području naftnih polja Rmeilan, na samom severoistoku Sirijske Arapske Republike.

Međutim, fotografije objavljene na internetu pokazuju kako je ruski vojni konvoj na kraju ipak prošao pored američke vojske i nastavio put kroz naftna polja do iračke granice.

“Američka patrola je pokušala blokirala je rusku. Nastala je blokada saobraćaja, a problem su rešili lokalni Kurdi“, javlja kurdska agencija ANA NJuz, ne iznoseći više detalja. Prema agenciji, incident se dogodio na putu koja vodi od Kamišlija prema iračkoj granici na severoistoku Sirije, gde je i dalje prisutna američka vojska koja tamo drži naftna polja, a Rusija i Turska imaju sporazum o patroliranju kako bi nadzirali primirje između Turske i kurdskih YPG milicija.

Prema drugoj verziji, Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče izvestila kako su američke snage pokušale zaustaviti napredovanje vojnog konvoja ruske vojske sastavljenog od oko 40 vozila koji je krenuo prema gradu Tal Tamr u pokrajini Hasaka.

Na videozapisu vidimo kako je američka vojska izazvala zastoj na putu između grada Hasake i ruralnih područja istoimene provincije.

SOHR tvrdi kako su američke snage odbile dopustiti ruskom vojnom konvoju, koji nije bio deo uobičajene patrole s turskim snagama u kojem obično budu dva do tri vozila, a ne 40, da prođe kroz „njihov“ kontrolni punkt u gradu Al-Malikija, smeštenom severoistočno od Hasake.

Izvor dodaje da je incident izazvao napetost, ali su posredovale jedinice sirijskih Kurda, kojima je preko potrebna zaštita u Tal Tamru, gde su gotovo svakodnevno izloženi napadima proturskih islamističkih milicija.

YPG snage su navodno uverile ruske vojnike da napuste to područje i krenu prema gradu Ain Isa, te da od tamo dođu do grada Tal Tamr, gde već imaju vojnu bazu.

14. januara je američka patrola sprečila i prolazak ruskih trupa koje su nameravale preći put između gradova Hasaka i Kamišli, što je izazvalo verbalni spor između dve strane.

Na kraju je ruski konvoj prošao pored američkih snaga, koje su stajale pored puta, te stigao u Tel Tamr, grad na severoistoku Sirije s velikom hrišćanskom manjinom.

Podsetimo, u decembru se dogodio prvi incident između vojske Rusije i Sjedinjenih Država u Siriji. Dogodilo se to takođe u gradu Tel Tamr. Kako je tada izvestio SOHR, američka patrola je u pratnji tumača stigla je u Tel Tamr, „kako bi dobila neke informacije”.

Međutim, lokalni stanovnici, većinom Kurdi i Arapi plemena Al-Šarabin, napali su američke trupe, optužujući ih za izdaju kurdskog i arapskog naroda.

Ruska vojska stigla je na mesto sukoba i između njih i američkih vojnika nastao je spor koji je prerastao u svađu. Srećom, stranke su se suzdržale od korištenja oružja, čak i u preventivne svrhe. Nakon što su razjasnili odnos povišenim tonovima i koristeći „veštine borbe rukama“, vojske dve svetske sile su se razišle bez naknadnih žalbi na višim vojnim instancama.

O jučerašnjem incidentu je najtačniju verziju dala lokalna kurdska agencija Nort Pres, koja je objavila informacije o incidentu i navela kako je spor trajao oko četvrt sata, te kako problem je rešen. Osim toga, objavila je i snimke prolaska ruskog vojnog konvoja pored američke patrole i potvrdila da je stigao u Tel Tamr.

Pročitajte OVDE   kakvi su to roboti stigli u Siriju.

Izvor: logicno. com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA