Najnovije

SPC POVUKLA NOVI POTEZ ZBOG MILOVOG BAHAĆENJA! Ovo će ga sigurno ućutati! Ne pada nam na pamet da se zaustavimo!

Mitropolija crnogorsko-primorska tražiće proveru ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti, najavio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović (Foto: Jutjub)

On je u intervjuu Televiziji Vijesti poručio da sa, kako je rekao, ovako nakaradnim zakonom država nema šanse da dokaže da joj pripada nešto od crkvene imovine, ali da strahuju od zloupotreba, jer je predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno najavio obnovu Crnogorske autokefalne crkve.

Mitropolija crnogorsko-primorska u Cetinju (Foto: pixabay. com)

Prema njegovim rečima, Crkva će tražiti način da narodno nezadovoljstvo, koje je očigledno, kanališe na molitvena sabranja i na mirne molitvene proteste.

"Ne pada nam na pamet da obustavimo izražavanje legitimnog prava građana da protestuju protiv ovako lošeg postupka crnogorske vlasti, ali ćemo se svim snagama truditi da niko ne zloupotrebi te proteste i da ih ne povede na stranu agresije ili bilo kakave politizacije, to nam ne treba", kazao je Perović.

On je istakao da je Crkva spremna da u svakom trenutku razgovara sa predstavnicima vlasti i čeka da vlada pokaže neki impuls, ali ga do sada nije bilo.

Na pitanje koje bi crkve i manastiri SPC po ovom zakonu pripale državi, Perović je rekao da, ako on ne bude zloupotrebljen, država nema teoretske šanse da dokaže da joj je nešto od crkvenih objekata i zemljišta ikada pripadalo.

"Mi se, međutim, opravdano bojimo zloupotrebe. Čitav ambijent oko zakona je jednostranost, nasilje i zloupotreba. Država će zloupotrebom zakona uskratiti pravo crkvi da koristi sve pravne mogućnosti" rekao je Perović.

On je istakao da će Crkva staviti na raspolaganje sva dokumenta koja ima, dodavši da i najneupućeniji čovek u Crnoj Gori zna i nema nedoumica kome crkve pripadaju, ko je bio u vlasništvu i ko je služio u tim hramovima.

Najupečatljivije momente odbrane svetinja u Crnoj Gori pogledajte OVDE!

 

Izvor: fonet.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA