Najnovije

TURSKA ODLUČILA DA ŠALJE TRUPE U LIBIJU! Psi rata stižu u već razorenu zemlju! Da li će sultanova ambicija poraziti Haftara!

Turski parlament prihvatio je predlog zakona koji daje zeleno svetlo za razmeštanje turskih trupa u Libiji, nakon što su 2. januara održane rasprave. Za predlog je glasalo 325 zastupnika, dok ih je samo 184 odbilo.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

 

„Libija kojoj je ugrožena pravna vlada može proširiti nestabilnost na Tursku. Oni koji se ustručavaju da preduzmu korake iz razloga da postoji rizik, našu decu će dovesti u veću opasnost “, rekao je Ismet Ilmaz, član vladajuće stranke AKP predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Odluka je dočekana sa osudom Egipta, koji se protivi odluci Ankare da pošalje trupe u zemlju razorenu ratom. Predlog je uveden nakon što je ta zemlja 2019. godine potpisala sporazum o vojnoj saradnji sa libijskom vladom Nacionalnog sporazuma (GNA) u Tripoliju, pri čemu je potonja tražila vojnu pomoć od Turske.

Tripoli je pod opsadom generala Halife Haftara, čije snage kontrolišu veći deo istočnog dela zemlje, ali UN nije priznao, za razliku od GNA.

Turski potpredsednik Fuat Oktai ranije je rekao da će Ankara po potrebi poslati „potreban broj trupa", ali je dodao da to neće biti potrebno ako Libijska nacionalna armija (LNA), na čelu sa Haftarom, zaustavi svoju ofanzivu na Tripoli.

Pročitajte OVDE kako su se proveli teroristi kada su napali SAA u Idlibu.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA