Najnovije

"NAPUŠTAMO UGOVOR O NUKLEARNOM NAORUŽANJU AKO NASTAVITE SA POGREŠNIM PONAŠANJEM!": Zarif žestoko zapretio Evropi

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad DŽavad Zarif upozorio je da će zemlja odustati od Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1968. godine ako države EU podnesu žalbu protiv Irana o poštovanju njegovih obaveza iz nuklearnog sporazuma Savetu bezbednosti UN-a.

Mohamad DŽavad Zarif (Foto: Jutjub)

"Ako evropljani nastave sa pogrešnim ponašanjem ili pošalju iranski spis Savetu bezbednosti, povući ćemo se iz Ugovora", rekao je Zarif, prenosi IRNA.

Prošle nedelje su Francuska, Nemačka i Velika Britanija formalno podnele žalbu da Teheran krši Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine. Zemlje sada imaju do 60 dana da reše spor. U suprotnom, pitanje se može postaviti pred Savetom bezbednosti UN-a, koji će glasati o tome da li će se Iranu ponovo uvesti međunarodne sankcije.

Zarif je odluku o pokretanju žalbe nazvao "političkom igrom". Diplomata je objasnio da je zemlja smanjila svoje obaveze u okviru JCPOA u skladu s mehanizmima navedenim u sporazumu, te da je to učinila tek nakon što su SAD 2018. jednostrano odustale od sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu.

Američki predsednik Donald Tramp okarakterisao je sporazum "neispravnim u svojoj srži" i optužio Iran da ga potajno krši. Iran je negirao tvrdnje, a višestruki izveštaji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tada su potvrdili da Islamska Republika poštuje sporazum.

Godinu dana kasnije, Iran je počeo postepeno smanjivati svoje obaveze u okviru JCPOA i više puta saopštio da će se vratiti u potpunu saglasnost nakon što EU pruži određene olakšice zbog američkih sankcija. Iran je potpuno prestao da sledi obaveze iz Sporazuma ranije ovog meseca, ubrzo nakon što su SAD izvele napad bespilotnim letelicama u Iraku prilikom kojeg je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Prema Ugovoru o neširenju nuklearnog naoružanja, državama koje nemaju nuklearno oružje zabranjeno je da ga nabavljaju ili razvijaju u budućnosti.

Posle ovih dvanaest tačaka ništa više neće biti isto! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA