Najnovije

PUTIN LOMI ZAPADNO ORUŽE U RUSIJI: Političke stranke koje primaju novac iz inostranstva biće zabranjene

Predstavnici iz Ujedinjene Rusije, najveće političke snage u Državnoj dumi Ruske Federacije, koji od 450 poslaničkih mesta imaju 341, Gadžimet Safaraliev, Jevgenij Marčenko i Valentin Subot su u proceduru uputili predlog zakona koji predviđa likvidaciju političkih stranaka koje primaju finansijsku podršku iz inostranstva.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Prema postojećem zakonu, ruska pravna lica sa udelom stranog kapitala većim od 30 odsto, međunarodne javne organizacije, strani pojedinci i lica bez državljanstva ne mogu finansirati ruske stranke. Za kršenje ovog zakona predviđena je novčana kazna.

Međutim, prema tom zakonu ne postoji način da se likvidiraju i raspuste stranke koje primaju novac od navedenih inostranih donatora i sankcije snosi samo finansijer. Osim toga, sankcije su novčana kazna i ako inostrani donator proceni da se isplati finansirati stranke, koje ne mogu biti raspuštene, i istovremeno da plaća kazne, sistem funkcioniše tako da se novcem iz inostranstva nesmetano može vršiti uticaj na politički život Ruke Federacije.

Upravo zbog manjkavosti postojećeg zakona su tri zastupnika Ujedinjene Rusije predložila ovaj predlog zakona, koji će, s obzirom na raspored snaga u osom sazivu parlamenta, verovatno biti usvojen.

Naime, od 450 poslaničkih mesta Ujedinjena Rusija ima 341. Podržava je Liberalno-demokratska stranka koja ima 40, kao i jedan poslanik stranke Otadžbina. Opozicija Ujedinjenoj Rusiji su Komunistička stranka sa 43 poslanika, stranka Samo Rusija sa 23, kao i Građanska platforma s jednim poslanikom i jedan nezavisni poslanik.

“Našim predlogom zakona sada uvodimo zakon za stranke koje treba likvidirati. To nije samo slučaj kada, na primer, dolazi gotovinski novac, kog je lako pratiti, pa čak i novčano finansiranje”, izjavio je za TASS jedan od autora dokumenta, zastupnik Jevgenij Marčenko, piše Komersant.

Prema predlogu zakona, govori se o primanju sredstava od stranih država, pravnih i fizičkih lica, lica bez državljanstva, ruskih pravnih lica koje imaju više od 30 odsto udela inostranog kapitala ili deonica, međunarodnih organizacija i javnih pokreta, kao i anonimnih izvora.

Takođe se predlaže da se, u skladu sa inicijativom, stranke likvidiraju zbog kršenja ustavnih prava i sloboda čoveka i građanina.

Autori predloga zakona naglašavaju da će sprovođenje inicijative „pomoći u sprečavanju daljeg potkopavanja Rusije u međunarodnoj političkoj areni”.

“Potreba dodatnih zakonskih mera kojima se uspostavljaju ograničenja na aktivnosti političkih stranaka sazrela je zbog aktivne antiruske propagande članova ruskih opozicionih stranaka u inostranstvu, diskreditacije državnih simbola Ruske Federacije u obliku njene državne strukture i javnih vlasti”, stoji u obrazloženju.

U oktobru prošle godine je ministarstvo pravosuđa uvrstilo takozvani „Fond za borbu protiv korupcije“ Alekseja Navalnog na popis nevladinih organizacija sa statusom „stranog agenta“. Saopšteno je da se odluka nije odnosila na istragu koju je istražni odbor vodio u vezi sa fondom. Kasnije je istraga potvrdila da je takozvani „Fond za borbu protiv korupcije“ primao sredstva od stranih izvora.

Istražna komisija Rusije je sprovela istražne radnje u 30 ruskih regija, kao i u mestima prebivališta zaposlenih u fondu.

“Brojni zaposleni takozvanog „Fonda za borbu protiv korupcije“ pozvani su kod istražitelja radi ispitivanja o krivičnom predmetu. Uz to, na zahtev istražne komisije, sud je zamrznuo račune koje je FBK otvorio u kreditnim institucijama. Rutinskom proverom je utvrđeno da su na te račune pristigla sredstva iz stranih izvora. Konkretno, to je bio temelj za upis „Fonda za borbu protiv korupcije“ u registar organizacija koje obavljaju funkcije stranog agenta“, napominje se u izveštaju komisije iz oktobra prošle godine.

Prethodno je prijavljeno da je član Javne komore Rusije, advokat Ilja Remeslo uputio apel ministarstvu pravosuđa, tražeći da otkrije kako zaposleni FBK-a s platom od 80 hiljada rubalja mogu “da doniraju” milione u taj fond.

Ali, kada se usvoji novi zakon, to se neće odnositi samo na „ikonu Zapada u borbi za demokratiju“, blogera Alekseja Navalnog, već za sve koji se finansiraju iz gore spomenutih izvora, čime će se uticaj na unutrašnju politiku Ruske Federacije smanjiti na minimum i jedini izlaz će biti crni fondovi i mito, ali ove aktivnosti spadaju pod krivični zakon Ruske Federacije, iako bi tako trebalo da bude u svim normalnim zemljama.

Ova nova mera će se sigurno naći na udaru zapadnih kancelarija koje će biti zabrinute za stanje ljudskih prava i demokratije u Rusiji, a reakcija će verovatno biti slična histeriji usmerenoj protiv Budimpešte, gde Viktor Orban traži da nevladina udruženja objave imena i iznose inostranih sponzora, što EU vidi kao „kršenje prava na privatnost“.

Kakve vazduhoplovne bombe mogu da koriste višenamenski lovci MiG-29M2. Višem o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA