Najnovije

EVO DOKAZA DA KOSOVO NIJE DRŽAVA! Prištinu niko i ne računa po "indeksu demokratije", šamarčinu popili i milogorci!

Priština je, kako god bilo, dobila novu šamarčinu i to iz zemlje koju računa kao svog mentora i saveznika? Britanci su očigledno svesni da Kosovo nije država, jer nije član UN! A, ako bi ih nekim slučajem uključili u "indeks demokratije" ne sumnjamo na kom bi mestu bili... Na kraju, ima li većeg dokaza od ovog šta je Priština...

Kurti (Foto: Jutjub)

Izveštaj "Godina demokratskih nazadovanja i narodnih protesta" objavio je britanski list Ekonomist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama.

Kako se navodi, uzima se pet ključnih pokazatelja koji ukazuju na stanje demokratija u državama: izborni proces, transparentnost vlasti, učešće u političkom životu, politička kultura, kultura i nivo građanskih sloboda.

U Izveštaju se države dele u četiri kategorije, prema tipu režima na: potpune demokratije, nepotpune demokratije, hibridne režime i autoritarne režime.

Srbija se nalazi u kategoriji nepotpunih demokratija, kao i Hrvatska koja se nalazi na 59. i Slovenija, koja se nalazi na 36. mestu.

Od ostalih zemalja u regionu, Severna Makedonija je u kategoriji hibridnih režima na 77. mestu, Albanija na 79. mestu, Crna Gora na 84. mestu i BiH na 102. mestu.

Na vrhu Indeksa demokratije Ekonomist prva je Norveška, iza nje su Island, Švedska, Novi Zeland i Finska, dok je na poslednjem mestu Severna Koreja.

Indeks demokratija radi se od 2006. godine.

Helikopter Ka-52 prvi na svetu dobio sistem koji će neprijateljima zadati još više problema. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA