Najnovije

PREVENTIVA ILI NEŠTO VIŠE?! Srbija uvela pooštrenu kontrolu zbog opasnog virusa! Ove ljude šalju u karantin!

Zbunjeni putnici prolaze pored kamera koje očitavaju telesnu temperaturu - ako je veća od 37,9 oglašava se alarm, a putnik ide u karantin. Na beogradskom aerodromu je pooštrena kontrola zbog opasnog koronavirusa.

Beogradski aerodrom (Foto: Jutjub)

Da li zbog velikog aerozagađenja u našoj zemlji ili predostrožnosti zbog epidemije opasnog virusa, pred pasoškom kontrolom strpljivo je čekala grupica kineskih putnika "zamaskiranih" ispod zaštitnih maski na licu. Ali, pre nego što će svoje putne isprave dati na proveru, jedan po jedan, prošli su kroz specijalnu kontrolu telesne temperature, koja će isključiti zaraženost koronavirusom. U prostoriji pored, podaci se očitavaju na specijalnom kompjuteru pod budnim okom dr Raše Milanova, sanitarnog inspektora Ministarstva zdravlja. Ukoliko neko od putnika ima temperaturu višu od 37,9, oglasiće se zvuk alarma, a inače zelena linija na ekranu - pocrveni.

- Na graničnom prelazu redovno je organizovana sanitarna kontrola, u smislu kontrole putnika na karantinske zaraze i druge zarazne bolesti. Međutim, kada se dogodi neka pojava na globalnom nivou koja ima epidemiološki značaj, kao što je sada situacija sa koronavirusom, ta kontrola je nešto pojačana - objašnjava dr Milanov, ne skidajući pogled sa monitora povezanog sa termovizijskim kamerama.

Putnici prolaze, jedan za drugim, a na svu sreću alarm se ne oglašava, a kontrolna linija je sve vreme zelena.

- Nemamo direktne avionske linije sa područjem gde postoji rizik od zaraze, ali preko unakrsnih destinacija putnici mogu da dođu sa takvih područja, iz takvih zemalja. Putnici imaju zakonsku obavezu kada dolaze iz takvih zemalja da se prijave zdravstvenim vlastima na aerodromu Beograd. Za sada nismo imali slučaj koji bi mogao da se dovede u vezu sa koronavirusom, ali ukoliko bi bilo slučajeva sa kritičnom temperaturom, inspektor bi prišao, izdvojio putnika i obavio sa njim kratak epidemiološki razgovor - kaže dr Milanov i dodaje da su ove kamere postavljene i na aerodromu u Nišu.

Ukoliko bi kamera detektovala telesnu temperaturu višu od 37,9 stepeni, inspektori poseduju i beskontaktni termometar, kojim bi ponovo putniku izmerili temperaturu, a potom ga sproveli u karantin.

- Postoje dve opcije oglašavanja alarma, svetlosni i zvučni. Ukoliko lice ima povišenu temperaturu, zelena linija na ekranu pocrveni, čuje se i zvučni signal, a mi imamo dovoljno vremena da identifikujemo osobu - istakao je dr sc. Milanov.

Za slučaj da se alarmi oglase, dodaje dr Milanov, na aerodromu postoji i posebna prostorija, odnosno karantin gde bi sumnjivi putnici bili smešteni dok ne dođe Hitna pomoć, koja će ga sprovesti na dalje ispitivanje u Kliniku za infektivne bolesti.

Inače, tokom jučerašnjeg dana, ukupan broj lica zaraženih koronavirusom porastao je na 634, dok je 17 osoba umrlo od posledica ove bolesti.

Važne su mere prevencije

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša, rekao je da se rizik od unošenja koronavirusa u Srbiju ili Evropu procenuje kao nizak ili srednji, ali da ta mogućnost ne može biti isključena, posebno ako se ima u vidu da predstoji kineska nova godina i da će milioni Kineza iz svih delova sveta putovati u Kinu. Dva slučaja zaraženih ovim virusom, međutim, potvrđena su danas u Francuskoj.

- Bez obzira na to kakva će biti odluka, bitno je da znamo osnovne mere prevencije koje su na snazi - rekao je Ivanuša.

A mere prevencije koje je izdala SZO su što češće pranje ruku, prekrivanje usta tokom kijanja i kašljanja, izbegavanje bliskih kontakata s osobama koje imaju razvijene simptome gripa ili prehlade, temeljno kuvanje hrane, posebno mesa.

Ivanuša naglašava da koronavirus izaziva običnu prehladu, ali da se i istoriji tog virusa desilo da se pojavi novi oblik koji je izazvao bolesti SARS i MERS od kojih se umire.

Batut: Nema mesta panici

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović kaže da Ministarstvo zdravlja i sve službe prate epidemiološku situaciju te da su na graničnim prelazima pojačane kontrole.

- Nema mesta panici, primenjujemo sve što su preporuke SZO vezane za novi koronavirus - rekla je Jovanović.

Saznajte OVDE u kojoj zemlji su potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u Evropi.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA