Najnovije

KADA SU SAD OBORILE IRANSKI PUTNIČKI AVION ODLIKOVALE SU SVOG OFICIRA: Sada je Teheran doneo važnu odluku!

Iranac koji je oborio ukrajinski putnički avion na letu 752 u blizini aerodroma u Teheranu u zatvoru je, izjavio je iranski ministar inostranih poslova Mohamad DŽavad Zarif za nemački "Špigl".

Iranski ministar inostranih poslova Mohamad DŽavad Zarif (Foto: Jutjub)

Ovo je bila komplikovana situacija u komplikovanom vremenu. Drugima je trebalo mnogo više vremena. Pre 32 godine SAD su oborile iranski putnički avion. Do danas, još uvek nisu izdali službeno izvinjenje. Američki oficir koji je bio odgovoran za obaranje aviona čak je dobio i medalju. U međuvremenu, Iranac koji je oborio ukrajinski avion sada je u zatvoru - rekao je Zarif u intervjuu za magazin u petak, odgovarajući na pitanje zašto je iranskoj vladi potrebno tri dana da prizna da je njena vojska oborila avion.

Ministar spoljnih poslova dodao je da su ljudi, zaista, imali pravo da se žale kako informacije nisu odmah obelodanjene, ali to nije bila greška vlade. Zarif je istinu saznao posle dva dana nakon obaranja aviona.

To je tačka u kojoj su viši pripadnici vojske došli do konačnog zaključka da je to neko učinio greškom - dodao je visoki diplomata.

Na pitanje da li se planira sprovođenje međunarodne istrage nesreće, Zarif je rekao da je iranska strana pozvala Ukrajince da učestvuju u njoj.

Otvoreni smo za učešće drugih. Sprovodimo odgovarajuću istragu zasnovanu na međunarodnim zahtevima  - rekao je iranski ministar spoljnih poslova.

Avion na letu 752 ukrajinske aviokompanije srušio se u blizini teheranskog aerodroma "Imam Homeini" nekoliko minuta nakon poletanja 8. januara.

Poginulo je svih 176 putnika, uključujući državljane Ukrajine, Irana, Kanade, Avganistana, Nemačke, Švedske i Velike Britanije. Tri dana kasnije, iranska vojska priznala je da je oborila avion, misleći da je u pitanju neprijateljska krstareća raketa.

Amerikanci šalju Patriot u Irak! Više o tome OVDE!

 

Izvor: rs.sputniknews. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA