Najnovije

NE ZANIMA IH TUĐI SUVERENITET! Amerika pojačava vojno prisustvo na Bliskom istoku! Patriot sistemi stižu u Irak!

Američki vojni zvaničnici otkrili su da Pentagon razmatra da rasporedi sisteme protivvazdušne odbrane u Irak nakon iranskih raketnih napada koji su ciljali na baze Ain Al-Asad u Al-Anbaru i u Erbilu.

Protivvazdušni raketni sistem Patriot (Foto: army.mil)

 

Visoki zvaničnik Pentagona izjavio je za Foks NJuz da su verovali da Iran verovatno neće pokrenuti napad balističke rakete u noći 8. januara. Kasnije je otkriveno da je u napadu ranjeno 34 američka vojnika. 

Zvaničnik Pentagona rekao je da se sistem protivvazdušne odbrane SAD može koristiti za zaštitu baza koje uključuju njihove snage u Iraku.

Iračka reakcija

Član bloka Al-Fateh u iračkom parlamentu, zastupnik Karim Alaivi, rekao je danas da će raspoređivanje američkog sistema Patriot u Iraku predstavljati kršenje suvereniteta njegove zemlje.

„Irački parlament predstavlja sve njegove komponente i spektar, a odluka o uklanjanju američkih snaga je svačije mišljenje. Stoga je pokušaj  da na svaki način rasporede sisteme Patriot ili na bilo koji način povećaju svoje borbene sposobnosti odbačen”, ističući da se smatra da se time krši suverenitet Iraka.

"Prisustvo američkih snaga u Iraku je nezakonito, a nedavna odluka predstavničkog doma je jasna", rekao je, dodavši "sada je na sudu da se te snage povuku."

Pročitajte OVDE kakva je situacija na frontu u Idlibu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA