Najnovije

BRNABIĆ: Za bojkot ne postoji nikakav razlog

Ne slažemo se po pitanje statusa, ali se slažemo da je neophodan bolji život građana na Balkanu, bolja budućnost svih i ekonomska saradnja i na tome zajedno radimo, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, dok je američki ambasador Entoni Godfri rekao da je dijalog Beograda i Prištine dosta stagnirao i da je vreme da se stvari pomere sa mrtve tačke. Premijerka tvrdi da nema nikakvog razloga za bojkot izbora, a ambasador navodi da nikad nije video pozitivan ishod tako nečeg.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Brnabić je u emisiji Hit tvit televizije Pink rekla da je delegacija Srbije, koju predvodi Marko Đurić, već u Berlinu na pregovorima o uspostavljanju železničkog saobraćaja sa Prištinom i predvidela da to neće biti laki razgovori, sa čim se saglasio i Godfri.

"Mi smatramo da kampanja za povlačenje priznanja ne pomaže da imamo konktest u kojem se može ostvariti napredak u rešavanju problema", ocenio je Godfri.

Ambasador je istakao da prisustvo Ričarda Grenela pokazuje koliko je ova tema važna za SAD i lično predsednika Donalda Trampa. 
"Mislim da je njegova frustracija bila jasna, isuviše je ova stvar stagnirala i nije se kretalo napred. Zato pokušava da pronađe način da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, objasnio je Godfri i podsetio na dogovor o uspostavlju avionske linije. Moramo iskorisiti taj zamah da se obe strane brže kreću, naglasio je on i izrazio nadu da će na Kosovu uskoro biti formirana vlada.

Grenel je bio jasan o potrebi da se ukinu takse, a bio je i vrlo otvoren u Beogradu kada je govorio o koracima za nastavak dijaloga, predočio je Godfri i ukazao da to podrazumeva zaustavljanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Da vidimo u ponedeljak, biće taj sastanak u Berlinu, verujem da će u roku od par meseci biti i taj avionski let, dodao je on i objasnio da Grenel nije zainteresovan za političke teme i istorijske priče. NJega zanima šta se sad mora uraditi da se pokrene ekonomski zalet, poručio je Godfri i rekao da ceni i da mu je čast što je pozvan u emisiju.

Nadam se da će u budućim emisijama da se pojave i neki opozicioni glasovi. Zaista bismo želeli da vidimo napredak i da se stvari pokrenu, da će tim koji je otišao u Berlin uspeti da postigne sporazum, rekao je Godfri.

Brnabić je ocenila da SAD na najotvoreniji način podržavaju Kosovo, ali da sada barem postoji drugačija komunikacija sa administracijom Donalda Trampa. Imali smo isti cilj, razumeli su naše crvene linije i uspeli smo da to izguramo i napravimo prvi i najvažniji korak, rekla je Brnabić o sporazumu o avionskoj liniji.

O bojkotu izbora

Premijerka je, govoreći o izborima, ocenila da za bojkot ne postoji nikakav razlog, jer smatra da su izborni uslovi mnogo bolji nego 2012. godine.

Niko danas ne može da kaže da izborni uslovi nisu potpuno drugačiji nego 2012. godine, to su nebo i zemlja, uverena je Brnabić, mada misli da bi izborni uslovi možda mogli biti i bolji.

Te 2012. godine nismo imali opozicione medije, sada imate N1, Novu S, Vreme, NIN, Danas, Blic, da ne pričamo da imate društvene mreže, rekla je Brnabić.

Za bojkot ne postoji razlog, osim ako nemate nikakav plan i program, rekla je ona i konstatovala da opozicija ne može da razume da danas ne može da se vodi kampanja da neko glasa protiv.

Godfri je rekao da je strani diplomata i nije u redu da se stavlja na bilo koju stranu, ali je ohrabrio slobodnu i otvorenu debatu, kako bi u izbornom procesu svi mogli da iznesu svoje mišljenje o kandidatima.

Nisam nikada video bojkot koji je doveo do pozitivnog ishoda i ishoda koji bi bio dobar za narod, ali mislim da postoji opravdani razolog zbog kojeg se opozicioni lideri žale, naglasio je Godfri.

On je podsetio da su i OEBS, SAD i EU naglasili nedostatke u medijskom okruženju.

To se može značajno unaprediti i ništa neće pomoći ako se nekoliko medijskih kuća proglase kao neprijatelji vaše stranke i države. Nije fer da se to tako kaže, rekao je Godfri, na šta je Brnabić uzvratila da nikoga nije nazvala neprijateljem.

Godfri: Đilas možda ne shvata ulogu stranog diplomate

"Imao sam priliku da se sastanem sa Draganom Đilasom i video sam njegovo današnje pismo. Cenim njegovu strast, ali kada me je kritikovao što dolazim u ovu emisiju, možda nije shvatio ulogu stranog diplomate", rekao je američki ambasador.

Ja sam pozvan ovde od predsednice Vlade i smatram da nije dobro da se ne odazovem, objasnio je Godfri.

"On je napomenuo da to što nije na strani opozicije, ne znači da je na strani vlasti, jer je, pre svega, diplomata. Suštinski se ne slažemo na koji način bi trebalo izraziti stavove, a ja mislim da je to kroz biračke kutije", dodao je Godfri.

Prema njegovoj oceni, mediji su postali mnogo polarizovani, a značajno je da građani budu aktivni konzumenti medijskih sadržaja.

Voleo bih da se čuje što više različitih glasova, posebno kada krene kampanja, rekao je Godfri.

O zakonu o veroispovesti u Crnoj Gori

Govoreći o zakonu o slobodi u veroispovesti u Crnoj Gori, on je istakao da SAD poštuju slobodu veroispovesti, kao i stav i ponašanje predsednika i premijerke Srbije.

On smatra važnim priznanje suvereniteta susedne države i napominje da nikome nije od koristi da "proliva strasti i mržnju".

Ne sme se ometati pravo ljudi kako će da iskažu svoju veru, na mestima koja će to činiti i ne smeju se preduzimati koraci koji bi narušavali odnose Srbije i Crne Gore, rekao je Godfri.

Brnabić tvrdi da se radi o pitanju oduzimanja imovine, koja je neotuđivo pravo, a ne toliko o religijskim pitanjima, pa savetuje Srbima u Crnoj Gori da razgovaraju sa američkim ambasadorom u Crnoj Gori.

Brnabić je rekla i da su preduzete sve mere koje se tiču sprečavanja korona virusa u Srbiji, podsećajući i na uspostavljanje telefonske linije i zaključila da nema razloga za brigu.

Tri rakete pogodile američku ambasadu u Iraku. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA