Najnovije

TRULIO NA OTPADU, MEŠTROVIĆ SE CENKAO ZA NJEGA, PRAVLJEN ZA TERAZIJE... Ove detalje o Pobedniku sigurno niste znali!

Odmah nakon Balkanskih ratova, beogradska Opština je sklopila dogovor sa Ivanom Meštrovićem o izradi Terazijske fontane, sa "Pobednikom" u sredini i devet lavova oko nje. Naknada za ovaj posao u ugovoru je navedena u predratnim dinarima, ali kada je Meštrović, 1919, predao Beogradu "Pobednika" i lavove, gradska vlast je pokušala da mu to isplati u novim – posleratnim dinarima, dok je autor tražio isključivo švajcarske franke

Pobednik (Foto: Jutjub)

Beogradu se to učinilo skupo, počelo je cenkanje, pa dolazi i do nesporazuma, te Meštrović odbija da isporuči Terazijsku fontanu, a beogradska Opština, u besu i protestu, odnosi "Pobednika" na otpad u blizini Senjaka.

Magacioner na deponiji je vrlo stručno, uspešnije od najboljeg dželata, obesio "Pobednika" debelim užetom o jednu gredu. Nešto kasnije, pomenuti magacioner je razoružao "Pobednika", radi bezbednosti, te mač, težak osamdeset kilograma, skinuo sa spomenika i sklonio u ćošak otpada.

Nakon dugih i iscrpnih polemika, rasprava i kritika odlučeno je u beogradskoj Opštini da se spomenik ne postavi na Terazijama već na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave i da se "Pobednik", koncipiran u monumentalnoj formi nage atletske muške figure, okrene prsima prema Austriji. To se i dogodilo 7. oktobra 1928. godine, a danas je "Pobednik" najfotografisaniji i najpopularniji beogradski spomenik.

Kako je srpska vojska obeležila Savindan pogledajte OVDE.

 

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA