Najnovije

OTKRIVEN TRAMPOV "SPORAZUM VEKA": Američki predsednik hoće da kupi veliki komad teritorije, ali na ovo nije računao!

Plan za Bliski istok koji će danas predstaviti Donald Tramp u izradi je već tri godine, a na čelu "ekspedicije" nalazi se zet američkog predsednika, DŽared Kušner.

Tramp (Foto: flickr. com)

Sukob Izraelaca i Palestinaca traje već decenijama, a gledano kroz istoriju radi se o jednom od najdužih konflikata, koji traje vekovima.

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu i njegov aktuelni rival, Beni Ganc, sastali su se u ponedeljak sa Trampom kako bi među prvima čuli šta je to smislio za takozvani mirovni sporazum.

Međutim, lideri Palestine, koji su ranije njegov plan okarakterisali kao "unapred mrtvim", nisu ni bili pozvani u Belu kuću, gde se određuje njihova sudbina.

Iako ništa nije zvanično potvrđeno, zapadni mediji uveliko bruje o detaljima sporazuma, a u petak su ga u izraelskim vestima opisali kao "najdarežljiviju ponudu koja je ikada ponuđena Izraelu".

Kako su pojedini mediji naveli, sporazumom bi Izrael aneksirao bukvalno sva naselja u Zapadnoj obali, koje su kontrolisali od 1967. godine i šestodnevnog rata. Izrael bi dobio pun suverenitet nad Jerusalimom, i ne bi snosio posledice za vraćanje palestinskih izbeglica. Ipak, sam Tramp je rekao da su to spekulacije, s obzirom da jedino on zna šta tačno planira.

Ipak, postoje i delovi koji se već znaju, a uglavnom se tiču ekonomije. Tokom samita u Bahreinu u junu mesecu, Kušner je pogurao plan da se oformi fond vredam 50 milijardi dolara za izgradnju infrastrukture, biznisa i investicije u turizam, kojim bi se pojačala ekonomija Palestine, kao i okolnih arapskih zemalja.

Međutim, tamošnji lideri nisu baš oduševljeni ideom da daju svoju teritoriju za američki novac. Tako su Palestinci bojkotovali samit u junu, dok je palestinski diplomata Husam Zomlot za "Tajm" rekao da se radi o zavereničkoj teoriji stvorenoj da dozvoli Izraelu aneksiju teritorije.

Iako su se Jordan, Egipat, Saudijska Arabija i druge arapske zemlje složile da je potreban nekakav sporazum, ipak su poslale tek minimalne delegacije u Bahrein.

Milo i Vučić namerno režiraju incidente! Ko se prvi odazove njegovo je maslo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA