Najnovije

SAD I RUSIJA NA IVICI RATA!? Za to vreme ove dve države mudro ćute i spremaju prevrat veka!

Kada je Brazil Romarija, Bebeta i Dunge osvojio titulu svetskog prvenstva u fudbalu 1994. godine, poznati indijski voditelj nasmejano je objavio na televiziji: "Dobijamo nove vesti da su proslave u Kalkuti nadmašile onu u Riju."

Putin, Tramp, Makron, Merkelova... (Foto: Sajt predsednika Francuske)

Brazil ima ogromnu "meku" moć u Indiji zbog fudbala, ali kada predsednik Žair Bolsonaro stigne u Delhi na poziv premijera Narendre Modija kao glavnog gosta povodom indijskog Dana Republike 26. januara, postoje ozbiljniji razlozi zbog kojih će poseta biti pažljivo posmatrana. Ne samo u Indiji - već širom sveta.

Pošteno je reći da mediji tretiraju i Modija i Bolsonara kao odstupanje od liberalnog statusa bez pomaka. Modija zbog kontroverznog zakona o izmenama i dopunama državljanstva, a Bolsonara za svoje otvoreno protivljenje levičarskoj politici. Ali ovo su najmanje važna pitanja kada se ove dve masovne demokratije susreću. Mnogo je važnija njihova zajednička vera u multipolarni svet, van uticaja tradicionalnih centara moći.

Za jednu, Indija i Brazil imaju određene slične pristupe u diplomatiji. Obe zemlje se nisu u potpunosti predali određenom bloku - bilo da su to SAD, Rusija ili Kina. Pridržavali su se svojih pojedinačnih stavova u vezi nekoliko pitanja.

Obe su se usprotivile kršenju libijskog suvereniteta od strane Zapada 2011. godine, na primer. Obe su uspele da održe odnose sa Iranom uprkos teškim sankcijama protiv te zemlje, dok se zapad se prema Iranu odnosi kao sa izgnanikom.

Obe traže stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija i veći uticaj u globalnim telima srazmerno njihovoj veličini, broju stanovnika i rastućim ekonomijama. I oboje vide Afriku kao svoje diplomatsko i ekonomsko igralište budućnosti.

Alternativna igra

Budući da se sukob na više nivoa vodi između velesila SAD i Kine s jedne strane, i SAD-a i rastuće Rusije s druge, 'manje, velike sile' poput Indije i Brazila gledaju da se ne nađu u sredini tih sukoba. Oni žele svoju sopstvenu igru, daleko od nereda koji su stvorile supersile.

Indija, uprkos bliskosti sa SAD-om, nije razblažila svoje tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Bolsonarova administracija, uprkos teretu koji vuče iz sovjetske prošlosti Rusije i nepoverenja prema komunizmu, neohrišćanski konzervativizam pod Putinom vidi kao zajedničko tlo za odnos.

BRIKS možda više nema isti odjek kao nekad, ali i Brazil i Indija traže snažne bilateralne aranžmane u post-globalizovanom svetu. U slučaju da izbije rat oko Irana, obe zemlje bi želele da budu dalje od te blatnjave situacije, sa uspostavljenim pragmatičnim alternativnim savezima.

Veliki ekonomski poticaj

Brazilska ekonomija se poboljšala pod Bolsonarom, ali je i dalje daleko ispod svog potencijala, dok je Indija u padu ekonomije. Obe države će verovatno želeti da pomognu jedna drugoj u ekonomiji, pa očekujte neke velike najave.

Pored sedam ministara u svojoj delegaciji, Bolsonaro dovodi predstavnike 50 velikih kompanija u rasponu od poljoprivrede do odbrane. Indija i Brazil potpisaće bilateralni ugovor o investiranju (BIT). Brazil će takođe biti prva zemlja koja je potpisala sporazum o zaštiti ulaganja sa Indijom, obezbeđujući da kapitalne investicije u zemljama drugih budu bezbedne, zaštićene i ohrabrene.

Indijski uzgajivači šećerne trske protestuju protiv pritužbe Brazila, diva u proizvodnji šećera, svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv indijskih subvencija trske, ali to neće ometati velike dogovore o proizvodnji bioenergije i etanola, investiranju u penzione fondove, poljoprivredi, proizvodnji nafte i plina, stočarstvo, kriminal i sajber-sigurnost.

Susret Modija i Bolsonara možda nije najeksplozivniji, ali kada se dve najveće nove svetske sile sastanu u vrlo posebnoj prilici, to je jasan signal velikim momcima: Ovde smo da igramo našu igru, a ne vašu.

Pročitajte OVDE   da li će "Istanbulski kanal" biti u prilog Rusiji ili NATO-u?

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA