Najnovije

SIRIJSKI TENK NEUNIŠTIV: Preživeo pogodak rakete, svet drhti pred ovim oružjem (VIDEO)

Prilikom operacije za oslobođenje sirijskog grada Marat al-Numan, sirijska armija upotrebava najbolje oklopne jedinice koje ima u svom sastavu. Tako je kamerom džihadističke grupe Hadžat Tahrir al-Šam, koja brani ovaj odsek snimljen pokušaj uništenja ovog sredstva (tenk T-72) protivtenkovskom raketom.

T 72 (Foto: Jutjub)

Naime, oklopno-mehanizovana grupa sirijske armije je uspela da preseče važnu magistralnu komunikaciju M-5 sa južne i severne strane ovog grada. U ovom momentu Marat Numan se nalazi u poluokruženju sa tendencijom da uskoro oko njega bude zatvoren kompletan obruč. Da vi sprečili ove namere sirijske armije, džihadisti masovno koriste protivtenovske rakete i kamikaza-vozila sa eksplozivom.

Na video-materijalu se vidi pokušaj uništenja sirijskog tenka T-72. Sirijci su ovaj tenk modernizovali tako što su na njegov korpus nadogradili veliku količinu protivkumulativnih rešetki. One su "navarene" praktično sa svih strana tenka, što mu daje karakterističan izgled kaveza. Ove rešetke imaju za cilj da spreče kontakt protivtenkovske rakete sa osnovnim oklopom tenka. Tokom borbene eksploatacije ova modifikacija se prikazala kao dosta uspešna, posebno kada su u pitanju projektili ispaljeni iz ručnih raketnih bacača RPG.

Kao što vidimo, tenk je pogođen, ali je po svemu sudeći izdržao pogodak. Skoro u 90% slučaja prilikom prodora kumulativnog mlaza u temk T-72, dolazi i do aktivacije borbenog kompleta što dovodi do strahovite eksplozije. Takođe, visoka verovatnoća da ovaj tenk ipak nije uništen dokazuje i prekid video-materijala neposredno posle udara u cilj. Nepisano je pravilo da džihadisti i po cenu sopstvenih života žele da dokumentuju kompletno uništenje tenka, što je jedan od ključnih segmenata njihove propagande. To se u ovom slučaju nije desilo.

Ruske i američke snage blizu otvorenog sukoba u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA