Najnovije

Predvodnik

Kada ja zakon o slobodi vjeroispovjesti stupio na snagu, hiljade i hiljade Srba je počelo mirnim litijama i molebanima da protestvuje protiv tog bezumnog čina. U svakom gradu Crne Gore se okuplja više naroda nego ikada na protestima. Svi nose crkvena obilježlja, ikone i krstove pojući duhovne pjesme. Mir koji vlada je najveća snaga vjernika i unosi ogromnu nervozu u redove montenegrina. Mir ih ubija jer su naviknuti na nemir i haos. Bog nije njihova vodilja, već sami đavo saracenski, pa ne znaju šta ih je snašlo.

Velimir Eraković i Mitropolit Amfilohije (Foto: Privatna arhiva)

Piše: Velimir Eraković

Predvodnik vjernog naroda je Arhiepiskop Mitropolit crnogorsko primorski i skenderiski, egzarh trona Pećkoga, gospodin Amfilohije Radović. Uz njega rame do ramena je i njegovo visoko preosvenštenstvo Episkop Budimljansko Nikšićki gospodin Joanikije Mićović. Sa njima je i Episkop Diokliski Metodije, koji je već jednom pretučen od Milovih kerbera u policijskim uniformama. Iza idu monasi, monahinje i vjerni narod. Niko ničim ne narušava javni red i mir. Za to je zaslužan Mitropolit koji razumno i pronicljivo razmišlja i spriječava Srbe da krenu u jaki napad na režim.

Neznaveni premijer montenegra to ne primećuje,pa ga naziva vođom opozicije. I to Srpske. Kolika je to nebuloza najbolje govore same litije. Mitropolit Amfilohije je jedno od najvećih imena teologije svjetskog pravoslavlja. Toliko je toga uradio da spasi što se spasiti može, da oplemeni, nauči i pomiri narod u Crnoj Gori. Hiljadu puta je rekao da je crkva jedinstvena i otvorena za svakoga ko poštuje kanone i crkvena pravila. Oltar je jedan. Koliko Srpski, toliko je i Crnogoraca koji su protiv zakona, jednako je i Ruski, Grčki i na kraju Vaseljenski. Koliko mu je teško sada obuzdati Srbe samo on zna. Zbog toga je predvodnik.

Zato Milo odustani od planova koje imaš i grdnog nauma. Neka znaju oni koji do sad nijesu znali da u Srpske hramove, manastire i crkve neće silom upadati. Niko neće oskrnaviti nijedan manastir u kom odmaraju i duhovno pomažu narodu svetitelji. Niko bez blagoslova Episkopa i sveštenstva neće ući u njih. Bez obzira što je osiona i bahata vlast naumila, manastiri i crkve će ostati onakvi kakvi su bili vjekovima i oduprli se svakom zlu i napadu nevjernika i raskolnika. Ostaće zajedno sa svim vjerujućima da svjedoče istini i pravdi pokazujući nam put kojim moramo ići. To je put kojim je išao Isus Hrist, Sin Božiji. Put kojim je išao i kojim ide onaj koji je svojom smrću smrt pobijedio. Put vaskrsenja, protkan ljubavlju i nadom u spasenje. Nadom u život vječni.

Da li je u Crnoj Gori već uvedeno vanredno stanje pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA